Επίσκεψη Συλλούρη στο Πεκίνο: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου στις σχέσεις Κίνας – ΕΕ

Photo ΚΥΠΕ




Ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να παίξει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο συνάντησης που ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, πραγματοποίησε την Πέμπτη το πρωί στο Πεκίνο με την ηγεσία του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Παράλληλα επανατονίστηκε η θέση της Κίνας υπέρ της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν επίσης την Απαγορευμένη Πόλη, που βρίσκεται στο κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση στο Κινέζικο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Πρόεδρός του, Wang Chao, επεσήμανε τις πολύ καλές σχέσεις και τη φιλία μεταξύ Κίνας και Κύπρου σημειώνοντας πως ο κ. Συλλούρης είναι φίλος της Κίνας και του κινεζικού λαού.

Εξέφρασε επίσης βαθιά ευγνωμοσύνη για την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” και  σημείωσε πως τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος έχουν μια μακρά ιστορία και αρχαίους πολιτισμούς και πως συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε ότι αφορά πολλά διεθνή θέματα.

Υπογράμμισε πως «θεωρούμε την Κύπρο ως έναν από τους καλύτερους μας φίλους στην ΕΕ», σημειώνοντας πως «η Κύπρος έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ σε ότι αφορά την προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ και το εκτιμούμε πάρα πολύ αυτό».

Ο κ. Wang τόνισε ακόμη πως η Κίνα υποστηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια την κυριαρχία και την εθνική ακεραιότητα της Κύπρου.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε να εξεταστεί η πιθανότητα μιας στενής συνεργασίας και ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ του Ινστιτούτου και ιδρυμάτων στην Κύπρο για διάφορα θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα, τις διμερείς σχέσεις, τη σχέση Κίνας – ΕΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Wang εξέφρασε εκτίμηση για την πρόταση του κ. Συλλούρη και είπε πως αυτή μπορεί να συζητηθεί λεπτομερώς καθώς ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου θα επισκεφθεί προσεχώς την Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως «μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως ένα εταίρο σας στην ΕΕ για προώθηση μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ».  Είμαστε ένα μικρό κράτος το οποίο η Κίνα αντικρίζει ως ισότιμο, και θέλουμε να το ανταποδώσουμε αυτό, ανέφερε.

Επεσήμανε πως μια διαφορά μεταξύ της Κίνας και άλλων μεγάλων χωρών είναι ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τις μικρές χώρες ως ισότιμες και υποστηρίζει αρχές, χωρίς οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτές, και χωρίς να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Σημείωσε πως η Κίνα πάντα υποστήριζε την Κύπρο, επισημαίνοντας πως πέραν της κατοχής μέρους του εδάφους της Κύπρου από το 1974, η Τουρκία έχει εισβάλει τώρα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η Κίνα έχει μια ξεκάθαρη στάση ενάντια σε οποιαδήποτε επέμβαση και εισβολή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και στις ομιλίες που έκανε στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας στη Σαγκάη, ο κ. Συλλούρης είπε πως «πολιτικοί που μπορούν να δώσουν ελπίδα και να στείλουν μηνύματα συνεργασίας και ανάπτυξης μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν τον πλανήτη».

«Πολιτικοί και χώρες, ιδιαίτερα μεγάλες, που προτιμούν να δημιουργούν συγκρούσεις, προβλήματα, να κάνουν επεμβάσεις και να εισβάλλουν σε άλλες χώρες δεν μπορούν να βοηθήσουν το μέλλον το πλανήτη», σημείωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη πως προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Li Zhanshu με τον οποίο συναντήθηκε χθες, να επισκεφθεί την Κύπρο την επόμενη χρονιά, οπόταν θα γιορταστεί η 60η επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να λάβει μέρος στους εορτασμούς και να μιλήσει στον λαό της Κύπρου από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του αργότερα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η κινέζικη πολιτική στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. «Μακάρι να ήταν τέτοιες και οι θέσεις των άλλων μεγάλων δυνάμεων, ότι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Κύπρου, είναι εναντίον κάθε ξένης επέμβασης και παρέμβασης στην Κύπρο, είναι εναντίον της συνεχιζόμενης κατοχής και υπέρ μιας δίκαιης όσο το δυνατόν λύσης στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση στο Κινέζικο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων συζήτησαν για τη συνεργασία Κίνας – ΕΕ και την ώθηση που έδωσε η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα.

«Έχουμε πει ότι η Κύπρος μπορεί να θεωρείται ένας εταίρος της Κίνας μέσα στην ΕΕ σε αυτό τον διάλογο μεταξύ αυτής της μεγάλης χώρας και της ΕΕ» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε ότι αφορά την πρότασή του να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας του Ινστιτούτου με ιδρύματα στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε πως «ένα ίδρυμα τόσο ψηλού επιπέδου μπορεί να μας δώσει πάρα πολλά και για μελέτες όχι μόνο παγκόσμιες αλλά και ιδιαίτερα για την περιοχή μας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη ο κ. Συλλούρης σημείωσε τον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία του κινέζικου λαού. Είναι ένας χώρος τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι για να δουν αυτό τον πολιτισμό της Κίνας, επεσήμανε.

ΚΥΠΕ/της απεσταλμένης Μαρίας Κονιώτου/AXΡ

Στη «ΜΕDUSA 9» οι ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας Αιγύπτου: Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: