Εντυπωσιακή ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Ύμνος από τη γαλλική Les Echos

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Με τίτλο «Η Αθήνα γίνεται η πιό επιτυχημένη θέση το 2019», η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Les Echos σε ρεπορτάζ της Sophie Rolland, φιλοξενεί άρθρο, που αναφέρεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του 2019.

Η θεαματική άνοδος διάφορων δεικτών από τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς αποτελεί την ισχυρότερη ανάπτυξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τα τελευταία 20 χρόνια. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε καλά, για να γίνει το πιο επιτυχημένο από τα χρηματιστήρια παγκοσμίως το 2019.

Είναι η ισχυρότερη ανάπτυξή του, από το 1999, όταν οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούσαν να είναι εισηγμένες σε δραχμές. Αυτή η ανάκαμψη θα πρέπει να παρακινήσει τους επενδυτές να ξανακοιτάξουν προς την Ελλάδα, οι οποίοι την απέφευγαν μετά την κρίση του χρέους και τον αποκλεισμό της χώρας από τον δείκτη ΜSCI των ανεπτυγμένων χωρών, με αποτελεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στόχος των hedge funds.

Η ανάκαμψή του, συνδέεται στενά με την αύξηση της τιμής των τραπεζικών μετοχών, των οποίων η άνοδος είναι εντυπωσιακή.Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ανέβηκε 275%, της Εθνικής Τράπεζας 180%, της Eurobank 75% και της Alpha Bank 70%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κλάδος θα μπορούσε να συνεχίσει να καταγράφει καλές επιδόσεις το 2020. Υπό δύο προϋποθέσεις: ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να μειώνουν τα αποθέματα των επισφαλών δανείων τους. Η ευφορία για τις μετοχές ακολουθεί την θετική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Σημάδι ότι η χώρα δεν θεωρείται πλέον παρίας, τη στιγμή που τα ελληνικά επιτόκια έχουν φτάσει σχεδόν στο επίπεδο των ιταλικών φέτος.

Οι βουλευτικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι, με την άνοδο στην εξουσία του συντηρητικού κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη που διάκειται ευνοϊκά στις φορολογικές περικοπές και τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, καθησύχασαν τον χρηματοοικονομικό κόσμο. Τέλος, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

Οι ξένες επενδύσεις τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2018. Από πέρυσι, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν. Και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώνεται.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Βιομηχανικής Δραστηριότητας (PMI) έχει αυξηθεί πάνω από 50 μονάδες, επίπεδο που σημαίνει γενικά την επέκταση της δραστηριότητας.

Τίτλος του κειμένου: Athènes devient la place la plus performante de 2019

Wiener Zeitung: Tο 2019 η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: