Ενταση στη Βουλή: Απερρίφθη το αίτημα αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο εκλογής ΠτΔ [live]

File Photo: Η Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Στο “κόκκινο” ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής στην αρχή της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι βάσει του άρθρου 110 του Συντάγματος παραβιάζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία σε ότι αφορά το άρθρο 32 παρ. 4 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε την απόσυρση της αναθεωρητέας διάταξης και κατηγόρησε τη ΝΔ για αντιπολιτική και αντισυνταγματική συμπεριφορά που επέδειξε στη προτείνουσα Βουλή, όπου -όπως υποστήριξε- χρησιμοποίησε κόλπο για να περάσει η διάταξη.

«Είναι εμβληματικό παράδειγμα εργαλειοποίσης και εκφυλισμού, σε επίπεδο απλού κόλπου της ΝΔ που ψήφισε στην προτείνουσα Βουλή άλλα από αυτά που πίστευε. Είναι πρακτική μη σεβασμού του άρθρου 110 παρ. 2 που ορίζει ότι η προτείνουσα Βουλή αιτιολογεί προς τη κατεύθυνση και δεσμεύει ως προς το περιεχόμενο την Αναθεωρητική Βουλή. Η πρώτη Βουλή προσδιορίζει το εύρος, εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η παρούσα Αναθεωρητική Βουλή. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι άθροισμα παιγνίων κομμάτων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Κατρούγκαλου αντιτείνοντας ότι η προτείνουσα Βουλή αποφασίζει για την αναγκαιότητα αναθεώρησης και ορίζει ειδικώς τις αναθεωρητέες διατάξεις, όχι όμως πως θα αναθεωρηθούν.

«Δεν ήταν κανένα κόλπο, αλλά ήταν μια πράξη απολύτως πολιτική, συνταγματική, δημοκρατική, πατριωτική και διέξοδος για να μη σέρνεται η χώρα σε εκλογές με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Ήταν πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίσουμε προτάσεις που υπεβλήθησαν. Εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι μας ενδιαφέρει πάση θυσία να αποτρέπεται ο σφετερισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μετατρέπεται η διάταξη, από συναινετική παρότρυνση, σε πρόκληση. Όχι μόνο κόλπο δεν κάναμε, αλλά επιχειρήσαμε να βελτιώσουμε τη συνταγματική διατύπωση» προσέθεσε ο κ. Τασούλας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/Νατάσα Θωμά

H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 του ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει ένσταση αντισυνταγματικότητας», αναφέρει η ένσταση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Βουλή συζητά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας: Και τα δημοψηφίσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: