Ενόχληση της Άγκυρας για την Ελληνοαμερικανική φιλία δια στόματος του Υποναυάρχου Yayci…

Αμερικανοί και Έλληνες στρατιωτικοί κατά την διάρκεια συνεκπαίδευσης στο Κιλκίς. Φωτογραφία @USArmy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας ορισμένα απ’ όσα είχε υποστηρίξει ο Υποναύαρχος Yayci κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο στην μαρτυρική κατεχόμενη Κερύνεια.

  • Ανάμεσα σ’ εκείνα τα περίεργα, που είχε πει, ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κυρίως για θέματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και «τουρκικών δικαιωμάτων», είχε αναφερθεί και στο Αιγαίο εκτός των όσων έχουν σχεδιάσει στην Κύπρο.
  • Δυο είναι εκείνα που ξεχωρίζουν.
  • Το πρώτο έχει να κάνει με τα «αποστρατικοποιημένα» νησιά για τα οποία κατηγορεί την χώρα μας πως διατηρεί παρανόμως στρατεύματα.
  • Απέφυγε όμως να πει πως αρκετά από αυτά τα νησιά είναι εκείνα που η Άγκυρα αμφισβητεί. Τα έχει κάνει πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες που προπαγανδίζουν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Είναι τα ίδια που έχει συμπεριλάβει σε χάρτες κατά καιρούς, είναι αυτά που πολλές φορές δέχονται τις προκλήσεις της γείτονος.

Παραβιάσεις Χωρικών Υδάτων και Εθνικού Εναέριου Χώρου και φυσικά η μέγιστη πρόκληση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οι υπερπτήσεις μια κίνηση ευθείας αμφισβήτησης Εθνικής Κυριαρχίας.

Η ανησυχία των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Το δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Υποναύαρχος Yayci ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελληνοαμερικανική σχέση που έχει αναπτυχθεί και βλέπουμε κοινές δράσεις όλο και περισσότερο κυρίως μετά την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας.

  • Ο τούρκος επιτελάρχης ενώπιον ενός ακροατηρίου εντός Αμερικανικού Πανεπιστημίου, μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει τις ΗΠΑ για την δημιουργία βάσης στο Αρχιπέλαγος.
  • Μπορεί ο πρόεδρος Τράμπ να έχει φίλο τον κο. Ερντογάν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλη την υπόλοιπη Αμερική. Ο Τούρκος Ναύαρχος άρα ακόμη και εμμέσως εκφράζει την ανησυχία του για την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί και δεν αλλάζουν σ’αυτό υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.
  • Οι ΗΠΑ είναι η αλήθεια ότι «ψάχνονται» για βάσεις, αλλά υπάρχουσες, κι αυτό φάνηκε μέσα από την αμυντική συμφωνία. Το να ανεγερθεί μια νέα δομή είναι και κοστοβόρο και απαιτεί τεράστια μελέτη. Περίπου έναν χρόνο πίσω, είχαμε γράψει για το πώς βλέπουν την βάση της Λάρισας οι Αμερικανοί.
  • Ως έναν χώρο ιδιαίτερα ασφαλή με πρόσβαση προς τον Βορρά αλλά και κοντά στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την περιοχή που πάντα ενδιέφερε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς και που αναδεικνύονται ήδη οι προκλήσεις του μέλλοντος, οι οποίες αφορούν και την Ελλάδα.

Ωστόσο, πέραν της πολιτικής και της διπλωματίας, για την καλύτερη επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων που ενοχλούν και φαίνεται, έχει εργαστεί σκληρά και το κομμάτι της αμυντικής διπλωματίας, από το πρώτο σκαλοπάτι της ηγεσίας μέχρι και τις χαμηλότερες βαθμίδες των στελεχών.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με τον Αμερικανό Διοικητή της USEUCOM General Tod. D. Wolters στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, πριν λίγους μήνες. Πηγη: ΓΕΕΘΑ

Μετά την «Σιδηρά Ξυήλη» έρχεται ο «Μέγας Αλέξανδρος»

Πριν λίγες ώρες ένα ακόμη δείγμα της συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ, διαφήμισε γι’ άλλη μια φορά η Αμερικανική πρεσβεία και η επίσημη ιστοσελίδα του Αμερικανικού Στρατού που αποδέσμευσαν μια σειρά εικόνων.

(ΕΔΩ Η ΠΗΓΗ)

Πρόκειται για την κοινή άσκηση «Iron Sword 19» (Σιδηρά Ξυήλη- το σιδερένιο σπαθί των Λακεδαιμονίων) στην οποία πήραν μέρος- όπως είχε προαναγγελθεί από την ημέρα που έφτασαν στον Βόλο τα Αμερικανικά ελικόπτερα- από Ελληνικής πλευράς η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και από Αμερικανικής πλευράς ενισχυμένη διμοιρία περίπου σαράντα Αλεξιπτωτιστών της 173rd Airborne Brigade.

Εδώ είναι το σχετικό tweet της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα

  • Από την άσκηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν επιθετικά ελικόπτερα Apache των δυο χωρών με ορμητήριο φυσικά την «φωλιά» των νυχτερίδων, το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας- έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, αλλά και μεταφορικά Black Hawk για τους Αμερικανούς και Huey από την Ελλάδα, για να θυμίζει στους συμμάχους μας, μάλλον την Αμερικανική βοήθεια μετά το Βιετνάμ…

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι σ’ αυτό το επίπεδο κοινών δράσεων, από το οποίο πολλές νέες γνώσεις λαμβάνουν τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως των Ειδικών, έπεται ο «Μέγας Αλέξανδρος». Η κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών που έχει επαναληφθεί ακόμη δυο φορές κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Ευχαριστίες Μητσοτάκη προς Ένοπλες Δυνάμεις: Είστε η ασπίδα της πατρίδας μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: