Ένας τραγικός Τραμπ: Έγινε χαλί για να περάσει ο Ερντογάν, υποβίβασε το προεδρικό αξίωμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERIK S. LESSER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ήταν για μία ακόμη φορά τραγικός ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός τόπου και χρόνου. Βεβαίως, μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου και χαριεντιζόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν και του έκανε τις δημόσιες σχέσεις του (!), αλλά το μυαλό του ήταν στο Κογκρέσο όπου άρχισαν οι δημόσιες διαδικασίες για την καθαίρεσή του.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβίβασε χθες το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα στο ύστατο σημείο, καθώς απέτυχε να αναγνωρίσει ότι εισέπραξε από τον Τούρκο ηγέτη ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι στα όσα του ζήτησε και αφορούσαν τα επικίνδυνα αγκάθια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ύμνησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, ένα αυταρχικό ηγέτη που θέλει να του …μοιάσει, ο οποίος έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής. Τον ύμνησε με τρόπο αισχρό, σε σημείο που πρέπει να ένοιωσε άσχημα ακόμα και ο …Ερντογάν!

Διότι προφανώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αυτό που είπε ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο οποίος στεγνά έδωσε όλη την οικογένεια Τραμπ… Και την θυγατέρα, αλλά κυρίως τον προεδρικό γαμπρό, Τζάρεντ Κούσνερ. Η πολιτική του κ. Τραμπ για την Τουρκία καθοδηγείται από τα προσωπικά συμφέροντα του, αποκάλυψε ο κ. Μπόλτον. Όχι από τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι υποχρεωμένος ο κάθε πρόεδρος της Αμερικής να κάνει.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν κορόϊδεψε, για μία ακόμη φορά, τον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν μίλησαν στο τηλέφωνο, προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να αιωρούνται κάποιες ελπίδες ότι θα συζητήσει σοβαρά την αμερικανική πρόταση για το ρωσικό σύστημα S-400. Ήρθε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τραμπ τον υποδέχθηκε με το κόκκινο χαλί του Λευκού Οίκου, παρουσία και της Πρώτης Κυρίας, της όμορφης και σοβαρής Μελάνιας Τραμπ, αλλά η απάντηση του δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο Ερντογάν, που πριν έρθει στην Αμερική συνομίλησε -για να συνεννοηθεί τι θα πει- με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -αν είναι δυνατόν(!), διότι πρόκειται για ηγέτη χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ- δεν μπορεί να ξεφύγει από το ρωσικό συμβόλαιο. Βεβαίως, ούτε και θέλει να το «σκίσει». Αγόρασε τους S-400 συνειδητά, διότι πιστεύει ότι θα τον σώσουν από ένα νέο πραξικόπημα και επίσης, είναι βέβαιο πως αγόρασε μια ασπίδα προστασίας για την Τουρκία αλλά και ένα επιθετικό όπλο εναντίον των εχθρών του.

Ο κ. Τραμπ προσπαθεί με μασκαραλίκια να βαφτίσει το ψάρι …κρέας. Να μείνουν οι S-400 στην Τουρκία, να μην λειτουργήσουν και να του χαρίσει και τους Patriot και τα μαχητικά αεροπλάνα F-35. Αυτή η πρόταση, όπως περιγράφεται από επίσημα χείλη, παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί όταν περάσει το εξάμηνο να μην επιβάλει τις κυρώσεις. Ο νόμος ομιλεί με σαφήνεια. Η αγορά των S-400 συνοδεύεται με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Αρκετά τον παραβίασε ο αμετροεπής πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος ψεύδεται πλέον και στον ίδιο τον εαυτό του.

Διαφωνία για τους S-400: Αλλά «μεγάλη σύμμαχος η Τουρκία», δήλωσε χωρίς ντροπή ο Τραμπ

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των πέντε γερουσιαστών που κάλεσε ο κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να μιλήσουν με τον Ερντογάν. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αγόρασε …ελπίδες. Ότι, δηλαδή, μετά ίσως από διαπραγματεύσεις να καταλήξουν οι ΗΠΑ σε μία συμφωνία με την Τουρκία. Συνεχίζει να ζει στον φανταστικό του κόσμο. Θα ξυπνήσει και αυτός κάποια στιγμή. Αλλά είναι ανεκδιήγητος διότι -σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγες μέρες- τόλμησε να σταματήσει τη ψηφοφορία στη Γερουσία για την Αρμενική Γενοκτονία… Έθεσε εμπόδιο στο αίτημα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ…

  • Ο κ. Τραμπ δέχθηκε και μία μεγάλη απρέπεια από τον Ερντογάν. Έδωσε την ευκαιρία στον Τούρκο Σουλτάνο να κατηγορήσει την Βουλή των Αντιπροσώπων. Και να πει ότι η Γερουσία θα διορθώσει το …λάθος των βουλευτών, που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία και του επέβαλαν κυρώσεις.

Η νέα μάχη των υποστηρικτών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα δοθεί στη Γερουσία και είναι πολλοί οι γερουσιαστές, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, που επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξαν οι βουλευτές. Ήδη άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Εδώ θα φανεί πόσοι Αμερικανοί νομοθέτες έπεσαν θύματα του εκβιασμού από τον κ. Τραμπ και τον Ερντογάν… Τον ένα ήδη τον γνωρίζουμε. Είναι ο Λίντσεϊ Γκράχαμ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι μπορούν να κάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος όταν ο Τραμπ έχει συμφέροντα στην Τουρκία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: