Ένα βήμα πιο κοντά ΕΕ – ΗΠΑ: Η Κομισιόν κατέληξε στην πρόταση συμφωνία για βιομηχανικά προϊόντα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Κομισιόν ΖΑν Κλοντ Γιούνκερ άνοιξαν το δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας κατά τη συνάντησή του στο λευκό Οίκο, το 2018. EPA, JIM LO SCALZO




H Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή την πρότασή της για συμφωνία για την αξιολόγηση της πιστότητας των βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ σε σε συνέχεια της συμφωνίας Γιούνκερ – Τραμπ της 25ης Ιουλίου του 2018.

Τα δυνητικά οικονομικά οφέλη είναι σημαντικά λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό όγκο των συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2018, το διμερές εμπόριο αγαθών ανερχόταν σε 674 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση της ΕΕ αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους εξαγωγείς να μπορούν να λαμβάνουν πιστοποίηση των προϊόντων τους στη χώρα καταγωγής τους. Αυτό θα έκανε το εμπόριο γρηγορότερο, ευκολότερο και φθηνότερο, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των καταναλωτών.

Η πρόταση καλύπτει όλους τους σχετικούς βιομηχανικούς τομείς στους οποίους απαιτείται εκτίμηση της συμμόρφωσης τρίτου μέρους και από τις δύο πλευρές, με ιδιαίτερη έμφαση στα μηχανήματα και στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Στις 15 Απριλίου 2019, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν στο Συμβούλιο απόφαση που εξουσιοδότησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία.

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίoυ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: