EL PAIS για τη Μόρια: Το απάνθρωπο καλωσόρισμα της Ευρώπης στους πρόσφυγες

Η διόγκωση του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας, μέσα σε λίγους μήνες. Πηγή: UNHCR, Google Earth via EL PAIS




Με τίτλο «Το απάνθρωπο καλωσόρισμα της Ευρώπης στους πρόσφυγες», ο ιστότοπος της  ισπανικής εφημερίδας EL PAIS δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο όπου περιγράφονται με μελανά χρώματα οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας .


Η Μόρια δεν είναι μόνο ο πιο πολυπληθής και διαβόητος προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης: Είναι το σημείο όπου τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας -με τα 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες- συγκρούονται με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εστιάζονται στην συγκράτηση των ροών, σχολιάζει η αρθρογράφος και προσθέτει:

«Η Μόρια είναι το σημείο όπου η αργοπορία και η κατάρρευση του συστήματος χορήγησης ασύλου της Ελλάδας συναγωνίζεται την ανικανότητα της Ευρώπης να συμφωνήσει σε μία κοινή στάση ως προς το τι θα κάνει με τους πρόσφυγες.

Είναι το σημείο όπου χιλιάδες άνθρωποι υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης (…) Η πιο κοντινή σε πολιτική απόφαση, ενέργεια για να εξαλειφθούν οι συνθήκες αυτές ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταυλισμών, μόνο και μόνο όμως για να τα αντικαταστήσει με αμφιλεγόμενα κλειστά προαναχωρησιακά κένρα. Προς το παρόν ο χειμώνας πλησιάζει και το μόνο που διαφαίνεται στη Μόρια είναι η απελπισία».

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στα παιδιά από τα οποία είναι γεμάτος ο καταυλισμός και σημειώνει:

«Αλλά το χειρότερο έρχεται τα βράδια: «Κανείς δεν κοιμάται, φοβόμαστε. Ακούγονται καυγάδες, κραυγές γίνονται ληστείες», λέει ένας πρόσφυγας ενώ ένας δεύτερος προσθέτει: «Το βράδυ συνοδεύω τη γυναίκα μου στην τουαλέτα», με τον φόβο μίας σεξουαλικής επίθεσης.

Ανάμεσα στις συγκλονιστικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στο άρθρο συγκλονίζει αυτή ενός 17χρονου που μιλάει με το όνομα «Αμπάς»:

«Φύγαμε από τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς για να μείνουμε ζωντανοί, όχι να ζήσουμε στην κόλαση, λέει ο Αμπάς που έφτασε την Μόρια από το Αφγανιστάν: Σε λίγο θα μπει στα 18 αλλά είναι η Μόρια του αφαίρεσε την εφηβεία του. «Εδώ έκλαψα, Εδώ έκοψα τις φλέβες μου, εδώ προσπάθησα να αυτοκτονήσω, εδώ ήπια αλκοόλ, εδώ μεγάλωσα».

Με πληροφορίες από EL PAIS

Κλείνει η Μόρια, φρένο στις ΜΚΟ, δημιουργούνται 5 κλειστά κέντρα των 5.000 ατόμων: Όλο το σχέδιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: