Έκθεση για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε στο Προεδρικό Μέγαρο, την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κας Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη για τον 15χρονο Στυλιανό, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Παραδίδοντας την έκθεση η κα Επίτροπος είπε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί στις 14 Νοεμβρίου 2019, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλεπόταν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα προσωπικών ευθυνών τόσο λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας όσο και της Αστυνομίας ενώ οι άλλες δύο Υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, δεν φαίνεται να εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ήταν μια διαδικασία η οποία άρχισε από το 2007. Υπήρχαν ελλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις από το 2007, κορυφώθηκαν το 2013 με πλήρη αδράνεια από το 2013 μέχρι το 2019.

Όπως διαφαίνεται δεν ήταν θέμα ούτε υποστελέχωσης. Υπήρχαν όλες οι εγκύκλιοι και τα εγχειρίδια, τα οποία θα έπρεπε να ακολουθηθούν και αν ακολουθούνταν κατά γράμμα δεν θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε  συγχαρητήρια προς την Επίτροπο για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε η έρευνα και από την άλλη τη λύπη του για τα όσα διαπιστώνονται στην έκθεση.

Προδρόμου: Η έκθεση για Στυλιανό δείχνει ότι ασκείται έλεγχος και λειτουργούν οι θεσμοί

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως δεν θα μείνουμε στις απλές διαπιστώσεις. Η παρουσία της Υπουργού δεν είναι τυχαία. Είναι γιατί ακριβώς και η Υπουργός, αλλά και ο ίδιος θα θέλαμε να δούμε πώς αντιμετωπίζονται ανάλογα φαινόμενα είτε ανυπακοής στην εφαρμογή των κανονισμών είτε αμελείας είτε αδιαφορίας».

Αργότερα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Επίτροπος είπε ότι «υπάρχουν προσωπικές ευθύνες των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας. Προκύπτουν τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά αδικήματα. Επίσης, σημειώνω ότι υπήρχε πλήρης εγκληματική αμέλεια ως προς την εφαρμογή των διαδικασιών, των εγκυκλίων, των σχετικών εγχειριδίων που ήταν σε εφαρμογή και ανανεώνονταν κατά καιρούς, αλλά (λειτουργοί) είχαν επιδείξει πλήρη αδιαφορία προς τούτο. Ευθύνες, επίσης, έχει και η Αστυνομία για τους ίδιους ακριβώς λόγους, παραβίασης σχετικών αστυνομικών διατάξεων που είχε εκδώσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Λόγω του ότι προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, η έκθεση θα αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα πόσα άτομα αφορά η έκθεση ως προς τις ευθύνες που έχουν για την υπόθεση, η κα Στυλιανού-Λοττίδη είπε ότι για προσωπικές ευθύνες «έχουν τέσσερα άτομα από το Γραφείο Ευημερίας.

Επίσης, τίθεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη ατόμου που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

Και από την Αστυνομία θα το εξακριβώσει ο Αρχηγός της, διότι αφορά παράλειψη από αστυνομικούς πρώτης γραμμής, και θα πρέπει ο Αρχηγός να διερευνήσει μόνος του για να αποκαλυφθούν τα συγκεκριμένα ονόματα».

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός είπε ότι «προχωρήσαμε σε μια ανεξάρτητη έρευνα για αυτό το τραγικό συμβάν ακριβώς για να δούμε τα αποτελέσματα και τις ευθύνες που οποιοιδήποτε έχουν για αυτό τον τραγικό θάνατο.

Ως Κυβέρνηση υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτρόπου όσον αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Σημειώνω ότι για τις πειθαρχικές ευθύνες θα ακολουθηθούν πλήρως οι διαδικασίες με τις αναγκαίες διαθεσιμότητες. Θα δοθεί η ευκαιρία και στους λειτουργούς να ακουστούν όπως προνοεί ο νόμος.

Για τα ποινικά αδικήματα θα συνδράμουμε και προς τον Γενικό Εισαγγελέα, διότι πραγματικά οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.

Από την έκθεση της Επιτρόπου είναι πρόδηλο ότι υπήρχαν οι διαδικασίες, υπήρχαν οι εγκύκλιοι και εκείνο που προκύπτει είναι ότι δεν έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν».

Στις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας παραπέμπει ο Πρόεδρος για το πόρισμα για Στυλιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: