Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο: Απελπισμένοι οι κάτοικοι, “καταυλισμοί της ντροπής”…

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στοιβαγμένοι υπό άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Σάμο, ενώ και για τους ντόπιους υπάρχει δυσκολία προσαρμογής σε αυτή τη νέα πραγματικότητα του νησιού. Φωτογραφία via OPEN




Το ρεπορτάζ της Alexias Kefalas,Le Figaro από τη Σάμο, αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, με το υπερκορεσμένο κέντρο υποδοχής.

Επισημαίνεται, ότι οι απελπισμένοι κάτοικοι της Σάμου που βρίσκεται 70 χλμ. από τη Σμύρνη, έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη και στην εθνική πολιτική και ορισμένοι νιώθοντας αφημένοι, πιστεύουν ότι ίσως θα έπρεπε να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους.

Το κέντρο, που αποκαλείται σήμερα «καταυλισμός της ντροπής», κατασκευάστηκε αρχικά το 2008 με δυνατότητα φιλοξενίας 770 θέσεων, ενώ σήμερα φιλοξενεί δέκα φορές περισσότερα άτομα, 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Κονγκό και το Ιράν.

Το ρεπορτάζ περιγράφει την αξιοθρήνητη κατάσταση των υποδομών του κέντρου, με τους σωρούς των σκουπιδιών, τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Παρατίθενται δηλώσεις υπευθύνων ΜΚΟ, καθώς και μαρτυρίες μεταναστών που ζουν στο κέντρο και δηλώνουν απελπισμένοι από τις συνθήκες διαβίωσης και τη μεγάλη διάρκεια για την εξέταση της αίτησή τους για άσυλο. Στη ανθρωπιστική αυτή κρίση, προστίθενται και οι διαμαρτυρίες των τοπικών κοινοτήτων που νιώθουν και αυτοί απελπισμένοι από την καθημερινότητα.

Ορισμένοι από αυτούς δεν διστάζουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ζωή στο νησί δεν είναι η ίδια τους τελευταίους μήνες και ότι οι κάτοικοι νιώθουν φόβο τη νύχτα βλέποντας τους δεκάδες πρόσφυγες που περιφέρονται άσκοπα στην πόλη.

Παρατίθενται δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Στάντζου, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για την εγκατάλειψη από την Ε.Ε. και τη στάση της Τουρκίας, που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων από την κυβέρνηση, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, απειλώντας ότι θα περνούσε στη δράση εάν δημιουργείτο στο νησί, όπως προβλέπεται στα κυβερνητικά σχέδια, το κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Samos débordée par l’afflux de migrants

Γκράντι: Αμεση ανάγκη η αποσυμφόρηση των νησιών, κίνδυνος για δραματικές συνέπειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: