Έκκληση Μενέντεζ: Πρόεδρε Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση σου με τον δικτάτορα Ερντογάν (video)

File Photo: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δείχνει από το βήμα της Γερουσίας τη φωτογραφία των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Φωτογραφία via Senator Menendez, You Tube
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κάλεσε χθες ήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την πρόσκληση προς τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ερντογάν, τόνισε απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Αντ’ αυτού, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο, να προσκαλέσει τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας και να τους υποδεχθεί στο Όβαλ Όφις.

Σχετικά με πιθανή επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής προτρέπει τον κ. Τραμπ “να ακυρώσει την πρόσκληση και να ταχθεί με τη δικομματική συναίνεση στη Γερουσία και τη Βουλή. Η Τουρκία δεν είναι φίλη των ΗΠΑ”, είπε. Ο κ. Μενέντεζ προσθέτει ότι “ο κ. Πρόεδρος θα καταστρέψει τη φήμη μας περαιτέρω, υποδεχόμενος έναν ακόμη αυταρχικό ηγέτη”.

Δείχνοντας τη φωτογραφία των προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, ο κ. Μενέντεζ είπε:

  • “Ρωτώ τον Υπουργό Εξωτερικών (Πομπέο). «Τι συμβαίνει με αυτή την εικόνα; Είναι [μια φωτογραφία] του Προέδρου Ερντογάν, του Προέδρου Πούτιν, του Προέδρου Ρουχάνι του Ιράν. Λέει τα πάντα … Λέει τα πάντα”, (η φωτογραφία” τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής,

Σημείωσε:

  • “Στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει επιθετικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Αυτοί οι επικίνδυνοι ελιγμοί έχουν απειλήσει τη ζωή των Ελλήνων πιλότων και των πολιτών που ζουν στα νησί από κάτω. Η Ελλάδα θέλει καλές γειτονικές σχέσεις, αλλά η Τουρκία έχει δείξει το αληθινό της πρόσωπο”.

“Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σύμμαχος” είπε ο κ. Μενέντεζ. “Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία προδίδει τις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ; Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Ρωσία για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν; Αρκετά φτάνει “.

Ο γερουσιαστής σημείωσε:

  • “Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν μια σοκαριστική προσπάθεια ανασυγκρότησης των συνόρων στην Ευρώπη μετά τον Β’ ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισβολή πρέπει να εξεταστεί για το τι είναι, μια παράνομη κατοχή που πρέπει να τελειώσει. Οι πράξεις της Τουρκίας το 1974 δεν ήταν πράξεις δημοκρατικής χώρας ή αξιόπιστου συμμάχου”.

Παραθέτοντας απτά παραδείγματα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στη βορειοανατολική Συρία, όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τον όλο πιο στενό εναγκαλισμό του Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ αμφισβήτησε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος.

  • «Οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας πρέπει να είναι εκείνοι στο ΝΑΤΟ, αυτοί που έχουν δεσμευτεί στη συνθήκη για αμοιβαία υπεράσπιση. Εκείνοι που μοιράζονται τις αξίες μας. Όσοι εργάζονται μαζί με μας για να αντιμετωπίσουμε την απειλή από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, με κοινή αιτία. Δυστυχώς, η Τουρκία κάτω από τον Ερντογάν δεν ενσωματώνει κανένα από αυτά τα πράγματα», ανέφερε στην ομιλία του ο γερουσιαστής Μενένετζ, παραθέτοντας στα μέλη της Γερουσίας μια σειρά γεγονότων στα οποία όλοι ήταν μάρτυρες τις τελευταίες  εβδομάδες και καταδεικνύουν  – όπως είπε πως «η Τουρκία κάτω υπό τον Ερντογάν δεν θα έπρεπε και δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος».

«Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία προδίδει τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ; Πόσες φορές πρέπει να δούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να επισκέπτεται τη Μόσχα, το Σότσι ή οποιαδήποτε άλλη ρωσική πόλη για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

ΕΔΩ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Εκτενείς αναφορές έκανε για τις μαζικές διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκων δημοσιογράφων και άλλων αντιφρονούντων, τις βιαιότητες που διέπραξαν σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου σε βάρος Αμερικανών πολιτών, στην τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400.

  • Σε σχέση με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ως μια συγκλονιστική προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων στην Ευρώπη μετά τον Β `Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ότι «η εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου πρέπει να θεωρηθεί ως αυτό που είναι – μια παράνομη κατοχή που πρέπει να τερματιστεί. Οι ενέργειες της Τουρκίας κατά τις ημέρες αυτές το 1974 δεν ήταν οι πράξεις μιας δημοκρατικής χώρας. Δεν ήταν οι ενέργειες ενός αξιόπιστου σύμμαχου. Δεν ήταν οι ενέργειες ενός υπεύθυνου ηθοποιού στην παγκόσμια σκηνή».

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης, πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα η Τουρκία προσπαθεί να εκφοβίσει διεθνείς ενεργειακές εταιρείες και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το αμάρτημά τους; Η διεξαγωγή απολύτως νόμιμης εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν πρόκειται για έδαφος υπό αμφισβήτηση. Δεν πρόκειται για θέμα συζήτησης. Η εχθρότητα της Τουρκίας απέναντι σε αυτές τις εταιρείες είναι το είδος της διπλωματίας κανονιοφόρων που ανήκει στο παρελθόν. Και δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο».

  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Καταγγέλλοντας την Άγκυρα για κακοπιστία στο Κυπριακό, ο κ. Μενέντεζ ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταφορά της περιφραγμένης περιοχής Βαρωσίων, Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτές οι εκκλήσεις να επιστραφεί αυτή η περιοχή στους αρχικούς τους κατοίκους, τους οποίους εκτόπισε η Τουρκία κατά την εισβολή του 1974, αγνοήθηκαν. Αντ’ αυτού, αρκετοί Τούρκοι Υπουργοί επισκέφθηκαν πρόσφατα (την περιφραγμένη περιοχή) και απειλούσαν να προχωρήσουν με την εμπορική ανάπτυξη, μια πραγματική πρόκληση προς εκείνους που εκδιώχθηκαν με τη βία από τη γη τους πριν από περισσότερα από 40 χρόνια», είπε.

  • ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μιλώντας στην ολομέλεια της Γερουσίας, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης, ανακοίνωσε την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα καθιστά πλήρως υπόλογη την Τουρκία για τις φρικαλεότητες που έχουν επιτελεστεί στη διάρκεια της εισβολής της στην βορειοανατολική Συρία.

Το νομοσχέδιο ζητά από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει εντός  30 ημερών από την ψήφισή του, για την έκταση των τουρκικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

  • “Το ψήφισμα αυτό επικαλείται τη ρυθμιστική εξουσία βάσει του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας για να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να αξιολογήσει και να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις τουρκικές  παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στη Συρία», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ στην ομιλία του.

Το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, «ζητεί από την κυβέρνηση να παράσχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, τις ένοπλες δυνάμεις της και τις συνδεδεμένες ομάδες στη Συρία».

Ζητεί επίσης «να περιγραφούν τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ για να προωθήσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στις επιχειρήσεις της Συρίας. Το ψήφισμα καλεί επίσης να καθοριστεί εάν οι ενέργειες της Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μελών του ISIS ή άλλων εξτρεμιστών στη Συρία»

Σχιζοφρένεια Ερντογάν: Παρακαλεί για ραντεβού με Τραμπ ενώ συζητά αγορά Su-35 από τη Ρωσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required