Έκαναν πλάκα στους Τούρκους: Το Β-52 και οι «Αλεπούδες» πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο

Οι “Αλεπούδες” της 340 Μοίρας βρέθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα στο FIR Λευκωσίας. Είχε προηγηθεί ο αιφνιδιασμός που είχαν κάνει στο πλαίσιο της άσκησης του ΓΕΕΦ “Ατσάλινο Βέλος” . Τώρα συνόδευσαν το Αμερικανικό βομβαρδιστικό μέχρι το όριο του FIR Λευκωσίας. Πηγή εικόνας: Aμερικανική Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η πτήση συνοδείας του υπέρογκου B-52 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από μια τετράδα μαχητικών της χώρας μας απασχόλησε όχι μόνο τον ειδικό τύπο.

  • Το γεγονός ότι τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52 plus πέταξαν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της παρανόμως κατεχόμενης Κύπρου είναι το σημείο που έχει τη δική του σημασία. Ο σχηματισμός των αεροσκαφών πετούσε διαρκώς πάνω από την θάλασσα, έφτασαν μέχρι το βορειοανατολικό κατεχόμενο άκρο και πήραν νότια πορεία.

Η επιστροφή των Ελληνικών F-16 έγινε νοτίως της Κύπρου, που ήταν και η πιο κοντινή διαδρομή για τη Σούδα.

Μπορεί αυτή η πτήση να ήταν μια υπόθεση ρουτίνας για το πλήρωμα του Β-52 Η Stratofortress, είχε παράλληλα όμως μηνύματα γεωστρατηγικής αξίας.

Οι “Αλεπούδες” της 340 Μοίρας βρέθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα στο FIR Λευκωσίας. Είχε προηγηθεί ο αιφνιδιασμός που είχαν κάνει στο πλαίσιο της άσκησης του ΓΕΕΦ “Ατσάλινο Βέλος” . Τώρα συνόδευσαν το Αμερικανικό βομβαρδιστικό μέχρι το όριο του FIR Λευκωσίας. Πηγή εικόνας: Aμερικανική Πολεμική Αεροπορία
  • Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να εκφράσει το γεγονός ότι ο σχηματισμός βομβαρδιστικού και μαχητικών της 340 Μοίρας «Αλεπού» – τα οποία παρέλαβαν εν πτήση το Β-52 μόλις πέρασε στο FIR Λευκωσίας- βρέθηκαν κατά την κάθοδό τους πάνω από το θαλάσσιο οικόπεδο 4, το οποίο θεωρείται μεγάλης γεωπολιτικής αξίας.

Η Άγκυρα σαφέστατα και ήθελε να πάρει την σκυτάλη από τα αεροσκάφη της 343 Μοίρας «Αστέρι» που συνόδευαν το Β-52 και με τη σειρά της να συνοδεύσει το βομβαρδιστικό όχι μόνο στο FIR Λευκωσίας, αλλά μέχρι εκεί που έφτασε.

Όμως η Αμερική που σε αυτά τα θέματα δεν έχει πολλά λόγια, είχε ζητήσει από την Αθήνα τη συνοδεία και μόνο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «παγώσει» τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ούτε πως δεν θέλουν ή δεν επιθυμούν να έχουν την Τουρκία ως σύμμαχο.

  • Τα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών- πλην του Προέδρου Τράμπ- έχουν ονοματεπώνυμο και είναι του Προέδρου της Τουρκίας ο οποίος δεν σταματά να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη Ρωσία και το Δυτικό άρμα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Τουρκία παρά το γεγονός πως γνώριζε για την πτήση του Β-52, εντός Τουρκικού FIR είχε τοποθετήσει το δικό της ιπτάμενο ραντάρ (κοντά στο Καστελόριζο) ώστε να πιάσει το στίγμα των Ελληνικών μαχητικών που κατευθύνονταν στο FIR Λευκωσίας για να «πιάσουν» στον αέρα τον σχηματισμό με το Αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Πάντως από την Πολεμική Αεροπορία ήταν σαφείς, πως στο όριο του FIR Λευκωσίας, οι Έλληνες αεροπόροι ανέστρεψαν, αφήνοντας το Β-52 να συνεχίσει την αποστολή- επίδειξη δύναμης στην περιοχή, μέχρι τις βόρειες ακτές της Συρίας.

  • Αποστολή «Bomber Task Force»

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανικό Β-52 συνεργάζεται με τα Ελληνικά φτερά.

Περίπου προ έξι μηνών και πάλι, εκείνη τη φορά εντός FIR Αθηνών, τα Ελληνικά γεράκια είχαν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά με το υπερμέγεθες βομβαρδιστικό και τότε μάλιστα έκαναν και ασκήσεις slow mover, δηλαδή για προσβολή ιπτάμενου στόχου χαμηλής ταχύτητας, σε σχέση πάντα με τα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι “Αλεπούδες” της 340 Μοίρας βρέθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα στο FIR Λευκωσίας. Είχε προηγηθεί ο αιφνιδιασμός που είχαν κάνει στο πλαίσιο της άσκησης του ΓΕΕΦ “Ατσάλινο Βέλος” . Τώρα συνόδευσαν το Αμερικανικό βομβαρδιστικό μέχρι το όριο του FIR Λευκωσίας. Πηγή εικόνας: Aμερικανική Πολεμική Αεροπορία
  • Και τότε το Αμερικανικό βομβαρδιστικό είχε πετάξει απ’ άκρη σε άκρη στο FIR Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία για την εναέρια συνεκπαίδευση στα Ελληνικά πληρώματα.
  • Αυτό άλλωστε επιδιώκει κάθε φορά η Αμερική, να ενσωματώνει στις αποστολές που κάνει και βασικούς συμμάχους της στο Ευρωπαϊκό θέατρο των επιχειρησιακών της αναγκών.

Η συνοδεία αυτή, όπως κι άλλες που είχαν γίνει ή και θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, έχουν στόχο οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ να παράσχουν εκτεταμένο αποτρεπτικό παράγοντα, αυτό έκανε και πράττει η Ελλάδα.

Αυτές οι αποστολές για τους Αμερικανούς εξοικειώνουν τα πληρώματα των Β-52 και ταυτόχρονα υπάρχει διαλειτουργικότητα και με τις άλλες αεροπορίες ώστε το επίπεδο συνεργασίας να είναι το υψηλότερο κυρίως για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης ανά την υφήλιο (για τους Αμερικανούς) και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας.

Από το Στεφανοβίκειο στα Βαλκάνια και τη Ρουμανία ελικόπτερα Black Hawk και Apache

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: