Είχε προβλέψει τον σεισμό στην Αλβανία το ΑΠΘ: Ισχυροί μετασεισμοί, έρχονται και καταιγίδες

Διασώστες αναζητούν ζωντανούς στα συντρίμμια. EPA, VALDRIN XHEMAJ




Είχε προβλέψει μεγάλο σεισμό 6,7 Ρίχτερ από το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, η ερευνητική ομάδα “Γεωλογία των Σεισμών” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο έρευνας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

“Για το κυρίως ρήγμα είχαμε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού 6,7 και για τα δευτερεύοντα ρήγματα μέγεθος 6,5”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

“Όταν δουλέψαμε για τον TAP έγινε εκτίμηση δυναμικότητας και αναμενόμενου μεγέθους σεισμού σχεδόν για όλα τα ρήγματα στην περιοχή, τα οποία έχουν τρομερές ομοιότητες μεταξύ τους”, ανέφερε ο κ. Παυλίδης, διευκρινίζοντας ότι “δε θα ενεργοποιηθούν όλα τα ρήγματα, αλλά όταν έχουμε δόμηση μεγάλων έργων πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλες τεκτονικές δομές ως εν δυνάμει σεισμογενετικές πηγές”.

Τα χαρακτηριστικά και ομοιότητες των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή

Τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες. Ονομάζονται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, δηλαδή μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα της 26ης Νοεμβρίου 2019 είναι μια δομή ολίσθησης μικρής γωνίας κλίσης, όπου “έσπασαν” άθραυστα τμήματα του ρήγματος σε βάθη 7- 12 χιλιόμετρα, που προκάλεσαν τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς. Τόσο το κύριο σεισμικό ρήγμα όσο και τα συνοδά του ήταν χαρτογραφημένα τόσο στον επίσημο γεωλογικό χάρτη της Αλβανίας, στον Νεοτεκτονικό χάρτη και στις μελέτες των Παυλίδη Σ., Caputo R. Χατζηπέτρου Αλ. και Σμπόρα Σ. (TAP, 2013, 2015).

Ο ισχυρότερος σεισμός

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019, αποτέλεσε πλήγμα που όμοιό του δεν είχε δεχθεί ξανά.

Και νέος ισχυρός μετασεισμός

Ένας νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στην Αλβανία. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίκεντρο του νέου σεισμού συμπίπτει μ’ εκείνο του χθεσινού, φονικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι (σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις), περισσότεροι από 600 να τραυματιστούν και άγνωστος αριθμός πολιτών να παραμείνει δίχως στέγη εξαιτίας της κατάρρευσης των κτιρίων στα οποία διέμεναν.

Ο καιρός θα δυσκολέψει την κατάσταση

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, έρχεται και ο καιρός να δυσκολέψει το εξαιρετικά δύσκολο έργο των διασωστών, μια και από τις επόμενες ώρες κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει την ευρύτερη περιοχή της Αλβανίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, από τις επόμενες ώρες και κυρίως το 24ωρο που ανοίγεται μπροστά μας οι συννεφιές θα πυκνώσουν απειλητικά και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, ενώ οι νότιοι άνεμοι που θα πνέουν θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται το ύψος βροχής που προβλέπεται για την περιοχή.

Εθνικό πένθος για τους δεκάδες νεκρούς

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Τετάρτη 27/11 στην Αλβανία και τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται.

250 μετασεισμοί

Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σε μία από αυτές, ένας 25χρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτιρίου.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

«Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται τραυματίες από το σεισμό στην Αλβανία: Στους 30 οι νεκροί [videos, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: