Δυο παράλληλα ενεργειακά προγράμματα στην κυπριακή ΑΟΖ: Το νόμιμο και το πειρατικό…

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράφει την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. ΚΥΠΕ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυο παράλληλα ενεργειακά προγράμματα αναπτύσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Από τη μια το νόμιμο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που αδειοδοτημένα δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την άλλη, η πειρατική δράση της κατοχικής Τουρκίας, η οποία ετσιθελικά επιχειρεί να υφαρπάξει το φυσικό αέριο της Κύπρου και να ελέγξει την περιοχή.

Είναι σαφές πως παρά τις δυσκολίες και τις απειλές της Άγκυρας, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται με τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν στη Λευκωσία:

  • Χθες έπεσαν οι υπογραφές για άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και αναθεωρημένο συμβόλαιο για το τεμάχιο «12» μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek για περίοδο 25 ετών. Μετά την εξέλιξη αυτή η κοινοπραξία μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στόχος η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών. Προηγήθηκαν τα στάδια της οριοθέτησης, της αδειοδότησης, της έρευνας και των γεωτρήσεων.

Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως ενθαρρυντική. Δεν είναι, όμως, το τέλος της διαδρομής.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος και είναι μάλιστα ανηφορικός.

  • Κι αυτό γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία εισβάλλοντας στο θαλασσοτεμάχιο 7, το οποίο ως γνωστό έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI-TOTAL, έχει από τη μια δοκιμάσει τα όρια της Λευκωσίας, πρωτίστως όμως της Ρώμης και του Παρισιού. Και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από Γαλλία και Ιταλία για το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση στο δικό του, αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση πως δεν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση στο 7, όπως αφέθηκε να εννοηθεί όλους αυτούς τους μήνες, αλλά στο γειτονικό 6, ενίσχυσε τη φημολογία ότι ENI-TOTAL κάνουν πίσω.

Αυτό, πάντως, απορρίπτεται τόσο από τις εταιρείες όσο και από τη Λευκωσία.

  • Είναι σαφές πως η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συζητήσει την εμπλοκή της σε αυτό. Γι αυτό και θέτει ως προτεραιότητα τα ενεργειακά και όχι το Κυπριακό. Επιδιώκει πρώτα να βάλει χέρι στο κυπριακό φυσικό αέριο και στη συνέχεια να ασχοληθεί με το Κυπριακό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλή την Ευρώπη με το μεταναστευτικό. Είπε χθες από τη Βουδαπέστη πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να φιλοξενεί Σύρους έρθει δεν έρθει υποστήριξη. Είδαμε ότι δεν γίνεται άλλο, είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε τις πόρτες». Αυτός είναι ο Ερντογάν και η κατοχική Τουρκία. Γι αυτό μεταβαίνει και θα πάει τελικά στις ΗΠΑ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Στον Αλλάχ επενδύει η Άγκυρα για το κυπριακό φυσικό αέριο: Μηδενικό το αποτέλεσμα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: