Δύο Κυπριόπουλα, κινητές αριθμομηχανές: Σαρώνουν τα παγκόσμια βραβεία στα μαθηματικά

Η Μιχαέλα, 15 χρόνων και ο Βασίλειος, 12 χρόνων, με γονείς τους Μάριο Καπνιά από την Περιστερώνα, Πάφου και την Ανδριάνα Σάββα Καπνιά από τη Λυσό της Πάφου. ΚΥΠΕ




Δύο αδέλφια Κυπριόπουλα – τρίτης γενιάς – που ζουν στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, είναι ιδιοφυΐες στα μαθηματικά, κινητές αριθμομηχανές που σαρώνουν παγκόσμια βραβεία με την ευφυΐα που τους διακατέχει, ειδικά στους αριθμούς, προβάλλοντας τη χώρα όπου γεννήθηκαν, αλλά και την πατρίδα των γονιών τους, Κύπρο.

  • Πρόκειται για την Μιχαέλα, 15 χρόνων και τον Βασίλειο, 12 χρόνων, με γονείς τους Μάριο Καπνιά από την Περιστερώνα, Πάφου και την Ανδριάνα Σάββα Καπνιά από τη Λυσό της Πάφου.
  • Από νωρίς, τα δύο παιδιά, έδειξαν την κλήση τους στα Μαθηματικά. Ύστερα από πολλούς διαγωνισμούς σε ολόκληρη τη Νότιο Αφρική, κατόρθωσαν να συγκαταλέγονται στην ομάδα 15 παιδιών που είναι εξαιρετικοί στα μαθηματικά και εκπροσωπούν τη χώρα σε διάφορους διαγωνισμούς μαθηματικών ανά την υφήλιο.

Είναι άριστοι μαθητές και οι δύο στο Thomas More College, καμάρι των δύο Κυπρίων γονιών, αλλά και της κοινότητας που ζουν.

Πρόσφατα, τα δύο παιδιά, μαζί με την εθνική τους ομάδα, πήγαν στο Ντουμπάι, για να συμμετάσχουν σε διεθνή αγώνα (International Abacus and Mental Arithmetic Championship), όπου σάρωσαν τα βραβεία στα μαθηματικά. Τους απονεμήθηκε το “Champion of Champions Trophy”.

Τον ίδιο θρίαμβο έζησαν τα δύο αδέλφια και το 2015, όταν και πάλιν εκπροσώπησαν τη χώρα τους σε παρόμοιο πρωτάθλημα στην Κίνα. Η Μιχαέλα ήταν τότε 11 χρόνων και ο Βασίλειος 8 χρόνων. Παράλληλα έχουν κερδίσει σε διάφορους περιφερειακούς και τοπικούς διαγωνισμούς.

  • Για τα δύο Κυπριόπουλα, έχει γράψει επανειλημμένα ο Τύπος στη Νότιο Αφρική. Χαρακτηριστικό δημοσίευμα ανέφερε ότι “η Μιχαέλα και ο Βασίλειος είναι γρήγοροι στα μαθηματικά, απλά ως ένα φλας…”.

Ο παππούς των παιδιών, Μιχαήλ Σάββα Καμένος, 90 χρόνων, που ζει και δραστηριοποιείται στη Νότιο Αφρική, αισθάνεται πολύ περήφανος για τις επιδόσεις των δύο εγγονιών του και προσπαθεί να τους διδάξει την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, την οποία έχουν επισκεφθεί.

  • Ο ίδιος, έφυγε από την Κύπρο για να εγκατασταθεί στη Νότιο Αφρική το 1947. Πολύ συχνά επισκέπτεται την Κύπρο και τους συγγενείς του.
    Ο πατέρας των παιδιών, Μάριος Καπνιάς, είναι έμπορος στο επάγγελμα και η μητέρα τους, Ανδριάνα Σάββα Καπνιά, γυμνάστρια με δικό της γυμναστήριο.

Τουλάχιστον για τον έμπορο πατέρα Μάριο, δεν του χρειάζονται οι αριθμομηχανές για τις συναλλαγές του. Ο ίδιος όπως λέει, όταν δεν έχει κοντά του κομπιουτεράκι, έχει άλλα δύο “κομπιουτεράκια”, πιο τέλεια από το μηχανάκι που σε χρόνο δευτερολέπτων, του δίνουν αλάνθαστα τους υπολογισμούς τους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στοιχεία Eurostat: Τέσσερα χρόνια λιγότερο ζουν οι άντρες στην Κύπρο, σε σχέση με τις γυναίκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: