Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

File Photo: Πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία την ημέρα του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας των αλλαγών στο καθεστώς του Πανεπιστημιακού ασύλου, των πρόσφατων επεισοδίων στην ΑΣΟΕΕ, αλλά των εκκενώσεων καταλήψεων, έχει ξεκινήσει ο τριήμερος εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται ήδη σε ισχύ, μέχρι και την κορύφωση των εκδηλώσεων, την Κυριακή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου την Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια , δύο 24ωρα μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη και ρόπαλα. Η πρώην ΑΣΟΕΕ παραμένει κλειστή με απόφαση της συγκλήτου.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ο εορτασμός κορυφώνεται με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Γι’ αυτό, το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι και αυτό που αφορά στο τι θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να καταφεύγουν οι κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων, χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα. Έτσι, κανείς δεν ξέρει εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών οι ταραχές να επικεντρώνονται στο κτίριο του Πολυτεχνείου, που αποτελούσε ορμητήριο επιθέσεων.

5.000 αστυνομικοί
Στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο. Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

“Πρώτη” για ΔΕΛΤΑ, Δράση
Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ. Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους. «Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

“Κλειστό” το κέντρο
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, έως σήμερα, Σάββατο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με απόφαση από τις «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ

Η Ελλάδα τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου: Ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής από τη Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: