Διαδηλώσεις απέναντι από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τραμπ ετοιμάζει υποδοχή στον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Λευκός Οίκος. Φωτογραφία Hellas Journal




Παρά τις αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου και «δεξαμενών σκέψης», ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει σήμερα θερμή υποδοχή στον Τούρκο ομόλογό του, στο Λευκό Οίκο, ενώ την ίδια ώρα, ακριβώς απέναντι, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, Αρμένιοι, Κούρδοι, Έλληνες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα διαδηλώνουν ενάντια στην επίσκεψη.

O Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταν Κρέσνοου έχει ζητήσει από την Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διασφαλίσουν ότι από μέρους των φρουρών του Ερντογάν δεν θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συμπεριφορές σε βάρος διαδηλωτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη σύζυγό του και την ακολουθία τους θα γίνουν δεκτοί στο Λευκό Οίκου από τον Αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Θα ακολουθήσει 20λεπτη συνάντηση των δύο προέδρων, παρουσία και των συζύγων τους και στις 12:30 θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες. Στη 1 μετά το μεσημέρι υπάρχει διευρυμένο γεύμα εργασίας με συμμετοχή και των συνεργατών τους και στις 3:10 οι δύο πρόεδροι θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους – μέσω τηλεδιάσκεψης – για τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να κατευθύνει την άμεση εμπλοκή και τη διπλωματία εκεί όπου είναι πιο κρίσιμη, στον ίδιο τον Ερντογάν. Και πως πιστεύει ότι η πλήρης και ειλικρινής δέσμευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σχέση των δύο χωρών.

Πως οι γαμπροί του Ερντογάν και του Τραμπ τους έφεραν κοντά: Μία “ύποπτη” και ανάρμοστη σχέση

«Έχουμε μια συμμαχική σχέση σχεδόν 70 χρόνων, που βοήθησε τις χώρες μας σε πολύ σκοτεινές περιόδους. Δεν πρόκειται να την πετάξουμε ελαφρά τη καρδία», είπε

Ο άλλος ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας, για τα θέματα της Μέσης Ανατολής / Βόρειας Αφρικής και της Συρίας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση την οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του προέδρου Τραμπ για την κατάσταση στη Συρία στη συνάντηση, είπε πως είναι σαφείς.
«Θέλουμε να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση του ISIS και να αποτρέψουμε τις ανθρωπιστικές φρικαλεότητες εναντίον θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων – για παράδειγμα, των Χριστιανών, των Γιαζιδών και των Κούρδων. Ειδικότερα, η πρόληψη της αναζωπύρωσης του ISIS είναι ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσπάθειας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους Κούρδους, ο αξιωματούχος είπε πως η συνεργασία είναι συνεχής.

«Ο πρόεδρος έχει πολύ δημόσιες επικοινωνίες με τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στρατηγό Μαζλούμ και δεν υπάρχει πρόθεση τερματισμού της συνεργασίας».

Σε ερώτημα αν υπάρξει απαίτηση από το Λευκό Οίκο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους S-400 ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για ορισμένα χρόνια, ο αξιωματούχος είπε πως πρόκειται για ένα από τα δύσκολα προβλήματα για τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως πρέπει να επιχειρείς να τα αντιμετωπίζεις απευθείας.

«Τα καλά νέα είναι ότι, όπως ο πρόεδρος δήλωσε δημοσίως, υπάρχει μια τεράστια ανοδική πορεία σε αυτή τη διμερή σχέση από οικονομικής πλευράς, βασικό μέρος της οποίας είναι τα F-35 και ο δυνητικός ρόλος της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει ως σύμμαχοι να επιλύσουμε αυτό το θέμα του S-400. Κάποιος πρέπει να κάνει την κίνηση και τότε ο άλλος πρέπει να ακολουθήσει».

Πάντως, επικαλούμενος ευαίσθητες διπλωματικές συνομιλίες, απέφυγε να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν η Τουρκία προτίθεται να ξανασκεφτεί το ζήτημα των S-400.

Στο ερώτημα αν αναμένεται να ανακοινωθούν κάποιες συμφωνίες μετά τις συναντήσεις, ο αξιωματούχος μνημόνευσε το θέμα της συμφωνίας των δύο προέδρων να φτάσουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών τα 100 δισ. δολάρια, επανέλαβε όμως τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η πρόσφατη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας εξαγρίωσε την Τουρκία, ο ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα έλεγχο πάνω στο Κογκρέσο.

«Ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων που εξέφρασε κατά τρόπο δίκαιο, θα έλεγα, με σαφή τρόπο τις απόψεις της για το θέμα αυτό. Και νομίζω ότι είναι μια σημαντική πραγματικότητα που πρέπει να λάβουμε υπόψη καθώς προσεγγίζουμε στη συνάντηση. Και είναι πολύ σημαντικό για την τουρκική κυβέρνηση να το αναγνωρίσει», είπε.

Και ο έτερος ανώτερος αξιωματούχος συμφώνησε πως θα είναι απόλυτα υποβοηθητικό να αντιληφθεί η τουρκική κυβέρνηση πως όπου το Κογκρέσο κινείται διπλωματικά, ο πρόεδρος χαράσσει μία διπλωματική πορεία που το λαμβάνει υπόψη.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα εγερθούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ για τη βορειοανατολική Συρία είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα θέμα των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και θα διασφαλίσουν να κατανοηθεί πλήρως από την Τουρκία αυτή η σημασία.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Ουάσιγκτον

“Βόμβα” από τον Μπόλτον: Η κόρη και ο γαμπρός του Τραμπ έχουν συμφέροντα στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: