Δεν θα ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο,λένε οι ΗΠΑ: Σιωπά η Ευρώπη…

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ. Φωτογραφία , ΚΥΠΕ




Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.

Ο Μάθιου Πάλμερ μιλώντας, χθες, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.

“Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά”, διεμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Το μήνυμα αυτό των ΗΠΑ είναι γνωστό, σχολίασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ.

“Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια. Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μάθιου Πάλμερ στην Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων”, επισήμανε στην δήλωση του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Σερβία/ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Αυστηρότερες ταξιδιωτικές συστάσεις Γερμανίας προς Τουρκία: 14 συλλήψεις Γερμανών κουρδικής καταγωγής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: