Δεν αποκλείεται και ματαίωση της τριμερούς: Η Τουρκία δυσκολεύει τους χειρισμούς του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο γραφείο του. UN Photo, Kim Haughton




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανηφορική είναι η πορεία της προετοιμασίας για την τριμερή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου.

Κι αυτό γιατί η Άγκυρα δεν φαίνεται να ευνοεί στην παρούσα φάση την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στη συριακή κρίση, ενώ δεν εμπιστεύεται τον Ακιντζί, με τον οποίον έχει διακόψει κάθε απευθείας επαφή.

Επικοινωνία υπάρχει με τον ψευδοπρωθυπουργό Τατάρ, ενώ φαίνεται να χάνει το χρίσμα του ευνοούμενου της Άγκυρας ο Κουντρέτ Οζερσάι, που καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των  παράνομων «προεδρικών» του Απριλίου 2020.

  • Η κατοχική Τουρκία θα συναινέσει σε μια νέα προσπάθεια μόνο εάν θεωρήσει πως εκπληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει:
  • Την αποδοχή από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς της θετικής ψήφου, των βέτο δηλαδή, καθώς και της ενέργειας.

Το θέμα του διαμοιρασμού και της συναπόφασης.

Εάν, όμως, ικανοποιηθούν οι αξιώσεις αυτές, τότε θα ξεκινήσει μια διαδικασία με σημαδεμένη την τράπουλα και προδιαγεγραμμένη την κατάληψη. Τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και διά της υπογραφής της Λευκωσίας.

Πάντως, παρασκηνιακά τα Ηνωμένα Έθνη κινούνται. Πέραν από τις χωριστές συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, με τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου, δράση αναλαμβάνει η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα βρεθεί στις 15-16 Νοεμβρίου στην Αθήνα για να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ θα ταξιδεύσει σε Άγκυρα και Λευκωσία.

  • Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς. Η προσωρινή αποχώρηση από την περιοχή δυτικά της Κύπρου του γεωτρύπανου «Πορθητής», δεν ανατρέπει οτιδήποτε έχει προγραμματισθεί. Κατά πάσα πιθανότητα το γεωτρύπανο θα σταλεί σε άλλη περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις επόμενες εβδομάδες.

Σε σχέση με το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται εντός του θαλασσοτεμαχίου 7, υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες για το τι κάνει. Κατά πόσο, δηλαδή, έχει αρχίσει γεώτρηση ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο γεωτρύπανο συνεχίζουν να μεταφέρονται υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, όπως λάσπη και σωλήνες.

Ημερομηνία-κλειδί η 25η Νοεμβρίου για Κυπριακό: Τριμερής και ενημέρωση του ΣΑ για έκθεση καλών υπηρεσιών ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: