Χονγκ Κονγκ: Συλλήψεις 100 διαδηλωτών, απειλές Πεκίνου προς ΗΠΑ και Βρετανία [video]

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων συλλαμβάνουν διαδηλωτή έξω από το υπό κατάληψη Πολυτεχνείο. EPA/MIGEUL CANDELA




Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο δήλωσε σήμερα ότι οι  ξένες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ την ώρα που οι διαδηλωτές, με επίκεντρο το υπό κατάληψη Πολυτεχνείο,  συνεχίζουν να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο “δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια” αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα από τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το κάμπους του Πολυτεχνείου. Οι συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας και έχουν πλέον αποκτήσει πρωτοφανή βιαιότητα.

  • “Κάποιες δυτικές χώρες έχουν υποστηρίξει δημοσίως τους ακραίους βίαιους παραβάτες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το αποκαλούμενο νομοσχέδιο του Χονγκ Κονγκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που επεμβαίνει ωμά στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”, είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής Λιού Σιαομίνγκ.

“Η βρετανική κυβέρνηση και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσαν εκθέσεις που αφορούν την Κίνα κάνοντας ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι συγκεκριμένοι βρετανοί πολιτικοί σχεδίαζαν να απονείμουν βραβείο σε έναν προπαγανδιστή της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ”, είπε.

Ο Κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο για μεροληψία επειδή, όπως είπε, ασκεί κριτική εις βάρος της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

“Έχουμε κοινοποιήσει τη θέση μας στη βρετανική πλευρά όταν έκαναν ανεύθυνα σχόλια για το Χονγκ Κονγκ. Θεωρώ ότι όταν η βρετανική κυβέρνηση επικρίνει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ασκεί κριτική εις βάρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ως προς τον χειρισμό της κατάστασης, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Δείχνουν αμερόληπτοι αλλά στην πραγματικότητα συντάσσονται με τη μία πλευρά. Αυτή είναι η θέση μας”.

Την ώρα που διεξαγόταν η συνέντευξη Τύπου του Κινέζου πρεσβευτή στην κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε την τελευταία από μια σειρά ανακοινώσεις σχετικά με την κρίση στην πρώην βρετανική αποικία, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και ζητεί να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται κλεισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της απείλησε να κάνει χρήση «πραγματικών σφαιρών» και «φονικών όπλων» εναντίον τους.

Η “ανησυχία” του Λονδίνου

Η Βρετανία εξακολουθεί να “ανησυχεί έντονα” για την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ και καλεί τις αρχές να συμφωνήσουν στην “κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

“Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης”, είπε ο ίδιος.

“Θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε και θέλουμε να δούμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να συμφωνούν στην οδό για την επίλυση της κρίσης”, σημείωσε.

Εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις είχε κάνει νωρίτερα έκκληση να δοθεί ασφαλής έξοδος και ιατρική βοήθεια στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στις πανεπιστημιουπόλεις.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση της βίας τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τις αρχές γύρω από τις πανεπιστημιουπόλεις του Χονγκ Κονγκ”, είπε.

“Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσουν οι τραυματίες να λάβουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος όλων εκείνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Θέλουμε να δούμε τον τερματισμό της βίας και όλες τις πλευρές να εμπλέκονται σε έναν πολιτικό διάλογο με νόημα ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη περιφερειακού συμβουλίου την Κυριακή”.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στο Χονγκ Κονγκ γίνεται «πόλεμος» με αυτοσχέδιους καταπέλτες και βόμβες μολότοφ [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: