Χονγκ Κονγκ: Στις διαδηλώσεις με μάσκα και με την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου

File Photo: «Βδελυγμία εκδηλώνει το Πεκίνο για τα νομοθετήματα της Ουάσινγκτον. ΚΥΠΕ- EPA/FAZRY ISMAIL




Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις.

Ξεπερνούν το λογικά απαραίτητο…
«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο», εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του που αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες.
Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Με διάταξη του 1922
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μία διάταξη του 1922 που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προστασία από τα χημικά και την ταυτοποίηση
Προκειμένου να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν οι διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις φορώντας μάσκες. Κάποιοι φορούν μάλιστα και κράνη, γυαλιά προστασίας ή αντιασφυξιογόνες μάσκες ώστε να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ. 

Ξύπνησε επιτέλους ο Τραμπ: Στηλιτεύει την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: