Χονγκ Κονγκ: Σε αναζήτηση εκρηκτικών στην άδεια Πολυτεχνειούπολη η αστυνομία

Ανδρας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συμμετέχει στην επιχείρηση περισυλλογής εκρηκτικών από την Πολυτεχνειούπολη. EPA/JEROME FAVRE




Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μπήκε σήμερα, έπειτα από πολυήμερη πολιορκία, στην πολυτεχνειούπολη και ανέλαβε το έργο της περισυλλογής των αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ και άλλων επικίνδυνων υλικών που είχαν αφήσει οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές.

Η Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ ήταν το επίκεντρο της αμφισβήτησης στις 17 Νοεμβρίου όταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Οπλισμένοι με τόξα, βέλη και κοκτέιλ μολότοφ, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία που απάντησε κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού.

Τις συγκρούσεις αυτές, τις πιο βίαιες αφότου ξεκίνησε η αμφισβήτηση τον Ιούνιο, ακολούθησε η πολιορκία της Πολυτεχνικής Σχολής.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν οχυρωμένοι στην τεράστια έκταση της πολυτεχνειούπολης η οποία είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία.

Οι περισσότεροι από αυτούς παραδόθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία. Άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν με σκοινιά ή μέσω των υπονόμων.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως όλοι να έχουν εξαφανιστεί.

Το προσωπικό του πανεπιστημίου δήλωσε ότι βρέθηκε μόνο ένα άτομο και οι δημοσιογράφοι δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική παρουσία στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.

  • Χθες βράδυ, ένας διαδηλωτής, που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 20 διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή.

Όταν η αστυνομία και οι πυροσβέστες ξεκίνησαν την επιχείρησή τους, που έχει σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία για την έρευνα και να ασφαλίσει την πανεπιστημιούπολη έντεκα ημέρες μετά την έναρξη της πολιορκίας, δεν διαπιστώθηκε παρουσία διαδηλωτών.

Η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων άρχισε σήμερα το πρωί να συγκεντρώνει δεκάδες αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, τόξα καθώς και μπουκάλες με χημικές ουσίες που είχαν κλαπεί από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου.

Ειδικοί στα εκρηκτικά, ακολουθούμενοι από δημοσιογράφους, περιήλθαν τις αίθουσες, περνώντας μπροστά από τοίχους γεμάτους εχθρικά προς την αστυνομία συνθήματα.

Συγκέντρωσαν σε μια αυλή μισογεμάτα μπιτόνια βενζίνης, βόμβες μολότοφ για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί μπουκάλια από κρασί και πολλά γυάλινα μπουκάλια που περιείχαν χημικές ουσίες. Τοποθέτησαν ετικέτες σε καθένα από αυτά και στη συνέχεια τα απομάκρυναν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τσόου Γιατ-μινγκ εξήγησε ότι η προτεραιότητα της επιχείρησης αυτής δεν ήταν η σύλληψη διαδηλωτών που μπορεί να κρύβονταν στο πανεπιστήμιο.

«Προτεραιότητά μας δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο «αν πέσουμε πάνω σε διαδηλωτές ή σε άτομα που παρέμειναν στο εσωτερικό, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να λάβουν ιατρική φροντίδα ή ακόμη να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση».

Μόλις ασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις, θα αρχίσει μια τεράστια επιχείρηση καθαρισμού προκειμένου να απαλειφθούν τα σημάδια αυτής της ‘κατάληψης’.

Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν πράγματι με πεδίο μάχης γεμάτο κομμάτια από τούβλα –που οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών– μαζί με κράνη, ρούχα και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Το καφέ Starbucks λεηλατήθηκε, με τα παράθυρά και το γκισέ του να είναι καλυμμένα με γκράφιτι.

Τα καταστήματα του αμερικανικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ ήταν συχνά στόχος των διαδηλωτών. Η θυγατρική των Starbucks στο Χονγκ Κονγκ ανήκει σε μια οικογενειακή επιχείρηση που κατηγορείται ότι πρόσκειται στο Πεκίνο.

Χθες οι αρχές της Πολυτεχνικής Σχολής κάλεσαν την αστυνομία να άρει την πολιορκία του και ζήτησαν από την αστυνομία να τις βοηθήσει να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά.

Το κίνημα αμφισβήτησης ξεκίνησε τον Ιούνιο έπειτα από την απόρριψη ενός νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε στη συνέχεια, όμως οι διαδηλωτές διεύρυναν τις διεκδικήσεις τους.

Μήνα τον μήνα οι διαδηλώσεις και οι ενέργειες γίνονταν όλο και πιο βίαιες.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΧ

Χονγκ Κονγκ: Στο ΥΠΕΞ ο εκλήθη πρεσβευτής των ΗΠΑ, μετά το ψήφισμα του Κογκρέσου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: