Balkan Solidarity 2019: Άσκηση για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χριστοδούλου με τον ομόλογό του Στρατηγό Αντρέι Μπότσεφ και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση Balkan Solidarity 2019. Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ




Με στόχο την κοινή συναντίληψη των σύγχρονων ειδικών επιχειρήσεων, τμήματα αυτών, από την Ελλάδα και την Βουλγαρία συνεκπαιδεύτηκαν στο Νευροκόπι στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης “Balkan Solidarity 2019”.

  • Παρουσία των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των δυο χωρών, τα τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν από κοινού σ’ ένα ρεαλιστικό τοπίο σε πολλαπλά και ταυτόχρονα σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το σχέδιο που εκτελέστηκε έχει να κάνει με οποιασδήποτε μορφής σύγχρονη απειλή, βγαλμένη μέσα από καθημερινές εμπειρίες που μαστίζουν όλες τις χώρες.

Η κοινή άσκηση με μια Βαλκανική χώρα, δείχνει την θέληση αλλά και την αποστολή της Ελλάδας, να διαδραματίζει σημαντικούς ρόλους, όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο με τις όποιες προκλήσεις υπάρχουν εκεί, αλλά και στο ευρύ πεδίο των Βαλκανίων, τα οποία ακόμη δεν έχουν ηρεμήσει από όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

  • Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν μεικτός Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων, από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, ένας Λόχος από την Ε’ Μοίρα Καταδρομών, προσωπικό και μέσα από το 518 Μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού.

Από αέρος την άσκηση υποστήριζαν με εικονικές προσβολές μαχητικά F-16 που απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου, ενώ είχε προγραμματιστεί να λάβουν μέρος επιθετικά ελικόπτερα Apache, μεταφορικά UH-1H & Chinook.

Στο περιθώριο της άσκησης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χριστοδούλου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ομόλογό του Στρατηγό Αντρέι Μπότσεφ θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στη συνεργασία των δυο κρατών, καθώς και το περιβάλλον ασφαλείας στα Βαλκάνια.

Ξεκινά η «ΜΕDUSA 9»: Διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στην Κρήτη με τη συμμετοχή της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: