Αυξημένες οι απορρίψεις αιτήσεων για χρυσά διαβατήρια: Μέχρι τον Αύγουστο 22 απορρίφθηκαν

File Photo: Διαβατήριο. Φιλελέυθερος




Η αναθεώρηση των προνοιών του Κυπριακού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται να συνέβαλε στο να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων των επενδυτών που απορρίφθηκαν.

Οι ασφαλιστικές δικλίδες που περιελήφθησαν στο πρόγραμμα, αρκετές εκ των οποίων αφορούν στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις 15 Μαΐου και εντεύθεν, είχαν ως αποτέλεσμα φέτος μέχρι τον Αύγουστο να απορριφθούν συνολικά 22 αιτήσεις επενδυτών. Σύμφωνα με εμπιστευτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που προωθήθηκαν στη Βουλή, από το 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν ήταν 56. Από την ανάλυση των στοιχείων, διαφαίνεται πως το εννιάμηνο του 2019 ο αριθμός των απορριφθεισών αιτήσεων τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα, σε σχέση με το 2013, οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν:

– Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 απορρίφθηκαν 22 αιτήσεις από επενδυτές.
– Το 2016, το 2017 και το 2018, απορρίφθηκαν συνολικά 24 αιτήσεις. Κάθε χρόνο απορρίπτονταν οκτώ αιτήσεις.
– Το 2015 απορρίφθηκαν τρεις αιτήσεις.
– Το 2014 απορρίφθηκαν πέντε αιτήσεις.
– Το 2013 απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις επενδυτών.

Στο μεταξύ, με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνεται η ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργικό προχώρησε στην ανάκληση 26 κυπριακών διαβατηρίων μετά τις αποκαλύψεις για παραχώρηση υπηκοοτήτων σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προτού προχωρήσει στην έκδοση του διατάγματος, ενημερώνει γραπτώς τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση της υπηκοότητας. Ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας.

Βάσει του νόμου περί αρχείου πληθυσμού, αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από το Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται για τους πιο κάτω λόγους:

– Εάν διαπιστωθεί πως η εγγραφή ή το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις ή έγινε απόκρυψη οποιουδήποτε ουσιώδους γεγονότος.
– Εάν διαπιστωθεί πως πολίτης, με έργα ή λόγια επέδειξε έλλειψη νομιμοφροσύνης ή δυσμένεια στη Δημοκρατία.
– Σε οποιονδήποτε πόλεμο που διεξάγεται από τη Δημοκρατία, το πρόσωπο που πολιτογραφήθηκε παράνομα επιδόθηκε σε συναλλαγή ή επικοινώνησε με τον εχθρό ή συμμετείχε σε οποιαδήποτε επιχείρηση για να βοηθήσει στον εχθρό.
– Εάν εντός δέκα ετών από την πολιτογράφησή του καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε οποιαδήποτε χώρα.
– Εάν το πολιτογραφημένο πρόσωπο διέμενε μόνιμα σε άλλες χώρες για επτά συνεχή έτη, χωρίς να γνωστοποιεί κάθε χρόνο την πρόθεσή του σε προξενείο της Δημοκρατίας για να διατηρήσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2020, αναμένεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Κατά τη μελέτη, θα εξεταστούν και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στα οικονομικά κριτήρια του προγράμματος. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των επενδυτών που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα και επένδυσαν σε ψηλά κτήρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συζήτησης πρότασης νόμου των Οικολόγων, αναφέρεται και στο Μητρώο Παροχέων Υπηρεσιών, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018. Το μητρώο, που είναι αναρτημένο στη σελίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, περιλαμβάνει 623 παρόχους υπηρεσιών πολιτογραφήσεων. Στο μητρώο περιλαμβάνονται δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία, εταιρείες ανάπτυξης γης, γραφεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και άλλοι επαγγελματίες που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες για το πρόγραμμα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: