Αυστρία: Τιμή στα θύματα των ναζιστικών πογκρόμ της “Νύχτας των Κρυστάλλων” του 1938 [video]

File photo: Ενενήντα Εβραίοι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες συναγωγές πυρπολήθηκαν, χιλιάδες εβραϊκές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Photo via Twitter




Τη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου 1938, τίμησε η επίσημη Αυστρία, κατά τη σημερινή 81η επέτειο των βάρβαρων επιθέσεων των ναζιστών εναντίον των Εβραίων πολιτών της χώρας, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και μεταγωγές στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εμπρησμούς συναγωγών, λεηλασίες εκατοντάδων καταστημάτων και κατοικιών τους.

«Πρέπει όλοι μαζί και έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε αυτή την απάνθρωπη ιδεολογία, να αντισταθούμε ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και ρατσισμού», τονίζει στο μήνυμά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας πως η Αυστρία του σήμερα και ο αντισημιτισμός είναι οξύτατες αντιθέσεις.

Υπενθυμίζοντας στο μήνυμά της την «ιστορική ευθύνη» της Αυστρίας, η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν σημειώνει πως «η τρομοκρατία των εθνικοσοσιαλιστών κατά των Εβραίων συμπολιτών οδήγησε σε φόνους εκατομμυρίων ανθρώπων, σε εκτοπίσεις, κατασχέσεις, ταπεινώσεις» και καλεί σε «αποφασιστικό αγώνα κατά κάθε μορφής αντισημιτισμό και φυλετικό μίσος, αλλά και σε προάσπιση της φιλελεύθερης και φιλειρηνικής δημοκρατίας μας».

Τιμώντας την επέτειο, ο Πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισημαίνει στο μήνυμα του πως «η μνήμη του παρελθόντος αποτελεί συγχρόνως εντολή για διαμόρφωση του μέλλοντος και για διασφάλιση πως κάτι παρόμοιο δεν μπορεί πλέον να επαναληφθεί, αλλά δυστυχώς και σήμερα ο αντισημιτισμός συνιστά μια συγκεκριμένη κοινωνική απειλή, έχοντας λάβει νέες μορφές».

Τα πογκρόμ του Νοεμβρίου 1938 κατά του εβραϊκού πληθυσμού, όπως επίσης κάθε φαινόμενο αντισημιτισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού, καταδικάζουν με έμφαση στα σημερινά μηνύματά τους για την επέτειο, οι ηγεσίες των αυστριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τη βραδιά της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου του 1938, τη νύχτα των πογκρόμ, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», σύμφωνα με το λεξιλόγιο των Γερμανών ναζιστών του Τρίτου Ράιχ, μόνο στην Αυστρία δολοφονήθηκαν 30 Εβραίοι, συνελήφθησαν 7.800 και 4.000 μεταφέρθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, ενώ δεκάδες εβραϊκές συναγωγές πυρπολήθηκαν και χιλιάδες σπίτια και καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας έπεσαν θύματα βανδαλισμών.

Στη Βιέννη, αλλά και σε άλλες αυστριακές πόλεις, η νύχτα των αντιεβραϊκών πογκρόμ υπήρξε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πλέον βάρβαρη από όλες τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων σε ολόκληρο το Τρίτο Ράιχ, στο οποίο δολοφονήθηκαν 91 Εβραίοι, πυρπολήθηκαν χιλιάδες συναγωγές και καταστήματα και πάνω από 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ναζιστική προπαγάνδα φρόντισε να παρουσιάσει τα αντιεβραϊκά πογκρόμ ως υποτιθέμενη «αυθόρμητη απάντηση» του πληθυσμού στο θάνατο του Γερμανού διπλωμάτη και μέλους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ, Έρνστ φον Ρατ στο Παρίσι, δύο ημέρες μετά τον πυροβολισμό του από τον 17 χρονο Πολωνοεβραίο Χέρσελ Γκρίνσπαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά των γονέων του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο θάνατος του διπλωμάτη -που σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς μπορεί να σχετίζεται και με ομοφυλοφιλικούς κύκλους του Παρισιού, στους οποίους φέρεται να σύχναζαν θύμα και θύτης – ήταν για το ναζιστικό καθεστώς η καλύτερη ευκαιρία και πρόφαση για την έναρξη των από καιρού προαποφασισμένων επιθέσεων του κατά των εβραϊκών πληθυσμών στο Γ΄ Ράιχ, στο οποίο είχε προσαρτηθεί ήδη η Αυστρία μερικούς μήνες νωρίτερα.

Στις 5.30 τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου του 1938 οι ορδές του Χίτλερ, περνούσαν τα γερμανοαυστριακά σύνορα στο Πασάου και στο Σέρντινγκ, συντελώντας, με την επέλαση τους, την από μακρόν σχεδιαζόμενη προσάρτηση της Αυστρίας στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ, την «επιστροφή» της γενέτειράς του στο γερμανικό Ράιχ, όπως θα κραύγαζε τρεις ημέρες αργότερα ο ίδιος, στη διαβόητη ομιλία του στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη

30η επέτειος Τείχους Βερολίνου: Έκκληση Μέρκελ κατά μίσους και ρατσισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: