Άσκηση της ΕΕ στο στρατηγείο της Λάρισας για αντιμετώπιση διεθνών τρομοκρατικών δράσεων

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος σε φωτογραφία αρχείου ως Διοικητής της 1ης Στρατιάς και επικεφαλής των Ελληνικών Δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην άσκηση CPX MILEX-19. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




Ρεπορτάζ Hellas Journal, Γ.Σ.

Η αντιμετώπιση της πολιτικής αποσταθεροποίηση μιας χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, ο υβριδικός πόλεμος, η συλλογή πολύτιμων ίσως και στρατηγικών πληροφοριών προς αξιοποίηση και κυρίως η άμεση διαχείριση τους, ήταν ορισμένα από τα κρίσιμα αντικείμενα που τέθηκαν στην άσκηση «CPX MILEX-19» που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες στο Στρατηγείο της Λάρισας.

Οι Δυνάμεις της ΕΕ έχουν πάρει μέρος σε τρεις καυτές ζώνες ώστε με ποικίλους τρόπους να προβούν σε άμεσο επηρεασμό της κοινής γνώμης σε χώρες εκτός ΕΕ και την αποκαταστάση της έννομης τάξης. Σομαλία, Αφρική, Μάλι, περιοχές που έγιναν πυριτιδαποθήκη με αναμμένο φιτίλι και που η επέμβαση με διπλωματικά, στρατιωτικά κι άλλα μέσα έφεραν ισορροπία σ’ αυτές τις περιοχές- βραδυφλεγείς βόμβες.

Η υπάρχουσα εμπειρία και ενεργοποίηση του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική κρίση που ξέσπασε πριν λίγα χρόνια, φέρνει δεδομένα που πολλές φορές αναθεωρούνται μέσω της άσκησης, η οποία έχει σκοπό και ν’ ανανεώνει τις τεχνικές που δύναται να χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις της ΕΕ ώστε με τα μέσα της εκτός των στρατιωτικών, να ενισχύσουν την πολιτική δύναμη μιας χώρας έναντι εξτρεμιστικών ομάδων.

Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί από 14 χώρες πήραν μέρος στην άσκηση διαχείρισης κρίσεων που διεξήχθη στο Στρατηγείο της Λάρισας.
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Ο κύριος σκοπός της άσκησης, ήταν η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε καθώς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους σε μία επιχείρηση διαχείρισης κρίσης.

Παράλληλα, ασκήθηκε και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της ΕΕ, στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση 175 στελέχη από 14 χώρες.

Η «CPX ΜILEX-19» αποτελεί άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, με εμπλοκή αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα, κάτι που είναι εύλογο να συμβαίνει κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Η άσκηση εκτελέστηκε σε δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει τη σχεδίαση και την προετοιμασία της άσκησης, ενώ στην δεύτερη φάση περιλάμβανε τη σχεδίαση στο στρατιωτικό επίπεδο και διεξήχθη στο ΕΣΕΕΕ, την έδρα του European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στην Λάρισα.

Επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: