Απορρίπτουν τον «προστατευτισμό» οι ηγέτες των χωρών της πενταμελούς ομάδας (BRICS)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μπραζίλια. EPA, MIKHAIL METZEL, KREMLIN POOL, SPUTNIK
Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής εκφράζουν εκ νέου σήμερα την υποστήριξή τους στις πολυμερείς προσεγγίσεις και το ελεύθερο εμπόριο, ενώ καταδικάζουν τον προστατευτισμό.

Σε κοινή διακήρυξή τους μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στέκονται στη «θεμελιώδη σημασία» που έχει το «διεθνές εμπόριο» το οποίο είναι «βασισμένο σε κανόνες, διαφανές, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό, ελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο κέντρο του. Έχει κρίσιμη σημασία όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΕ να αποφεύγουν τη λήψη μονομερών μέτρων προστατευτισμού, τα οποία αντίκεινται στο πνεύμα και στους κανόνες του», συνεχίζει το κείμενο [1].

Η ομάδα BRICS αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΠΟΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα είναι πιο «αποτελεσματικός» και σε θέση να «αντιμετωπίσει πιο επαρκώς σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις». Είναι επίσης ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε άλλους διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά., προσθέτουν.

Η Διακήρυξη της Μπραζίλιας υπογράφεται από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

1 Η Διακήρυξη της Μπραζιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS [στα αγγλικά· αρχείο .pdf]

Πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπραζίλια, Brazil

Σε νέες προεδρικές εκλογές οδηγείται η Βολιβία: Συμφώνησε και το κόμμα του Έβο Μοράλες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal