Αποκάλυψη: Εξαγόρασε τον Τσαβούσογλου με 230 χιλ. ευρώ, ο Μάναφορτ, στενός φίλος του Τραμπ…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία στα μέλη της οργάνωσης Turkish Accreditation Agency. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μέβλουτ Τσαουσόγλου, είχε λάβει χρήματα από τον Ουκρανό πολιτικό Σέρχι Λοβοχκίν (Serhiy Lovochkin), μέσω του Αμερικανού λομπίστα Πολ Μάναφορτ (Paul Manafort), υπεύθυνου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάναφορτ προσέλαβε μία ομάδα γνωστή ως “Hapsburg Group”. Αποτελείτο από τον πρώην Πρόεδρο της Πολωνίας, Aleksander Kwasniewski, τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Alfred Gusenbauer και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Romano Prodi, ο οποίος υπηρέτησε και στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και τα τρία μέλη της Ομάδας του Hapsburg, όπως και ο Τσαβούσογλου, αλλά ο Αμερικανός δημοσιογράφος Alan Friedman, ήταν στην μισθοδοσία του Lovochkin, σύμφωνα με όσα δείχνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως γνωστό, ο Μάναφορτ βρίσκεται στην φυλακή μετά τις εναντίον του κατηγορίες για απάτη που προέρχονται από την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο το 2002, ήταν τότε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE).

  • Ο Μάναφορτ στρατολόγησε τον Τσαβούσογλου ως μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας θα προχωρήσει παρά τη φυλάκιση της ηγέτιδας της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, υποστηρίζει το OCCRP.

Ο Serhiy Lovochkin, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, χρηματοδότησε τις προσπάθειες του Μάναφορτ, σημείωσε OCCRP. Το γραφείο Τύπου του Lovochkin δήλωσε στην οργάνωση ότι ο ίδιος δεν επέβλεπε ποτέ τη δουλειά του Μάναφορτ.

«Χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκτήθηκαν από το OCCRP» δείχνουν μια αλληλογραφία που κράτησε μία δεκαετία. Ξεκινά το 2008 και δείχνουν ότι ο Τσαβούσογλου  ήταν στο μισθολόγιο του Lovochkin, ανέφερε το OCCRP.

Η οργάνωση αναφέρεται στην καταβολή 230.000 ευρώ (255.000 δολαρίων) στον Τσαβούσογλου, με βάση τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  • Ο Τσαβούσογλου άσκησε μυστικά πιέσεις κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στην PACE ως παρατηρητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το OCCRP.
  • Ο Τσαβούσογλου χρειάστηκε μια “ξεχωριστή” μεταφορά των 230.000 ευρώ, φέρεται να γράφει ο Friedman στον Μάναφορτ, ο οποίος ζήτησε από  Κωνσταντίν Κιλιμνίκ, να στείλει τα ηλεκτρονικά μηνύματα στον Lovochkin.

Ο Τούρκος πολιτικός συνηγόρησε δημοσίως για τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας και μίλησε θετικά για τις εκλογές στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι οι παρατηρητές της PACE μίλησαν για εκλογική και μετεκλογική διαδικασία που δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή πρότυπα, σημείωσε το OCCRP.

Τότε, ο Τσαβούσογλου καταδίκασε τις επικρίσεις του Andreas Gross, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της PACE, για τις εκλογές και τη φυλάκιση της Τιμοσένκο. Είχε πει ότι ο Gross δεν ήταν «ούτε δίκαιος ούτε αντικειμενικός», σημείωσε το OCCRP.

  • Η σύγκρουση συμφερόντων του Τσαβούσογλου ήταν προφανής. Δεν μπορεί κανείς να υπογράψει μια αποστολή παρατήρησης σε μια χώρα όταν πληρώνεται κάποιος από την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ανέφερε ο Ανδρέας Γκρός, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το OCCRP χαρακτήρισε τις δραστηριότητες του Τσαβούσογλου “ως ανήθικη διότι ήταν προσοδοφόρα”, ενώ σημείωσε ότι το λόμπιγκ δεν φαίνεται να έχει παραβιάσει νόμους.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ OCCRP ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ

Τουρκικό δικαστήριο “αδειάζει” τον Ερντογάν: Διέταξε την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων “Γκιουλενιστών”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: