Αποκάλυψη BBC: Σύγχρονο εμπόριο σκλάβων μέσω εφαρμογών Google, Apple και Instagram [video]

File Photo: EPA/SEDAT SUNA




Η Google, η Apple and και το  Instagram που ανήκει στο Facebook  διευκολύνουν ένα παράνομο  online παζάρι σύγχρονων σκλάβων, μια ολόκληρη αγορά στην πραγματικότητα, παρέχοντας και εγκρίνοντας εφαρμογές [apps] οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αγορά και πώληση σύγχρονων εσώκλειστων δούλων σε χώρες του Κόπου. Αυτό αποκαλύπτει το BBC, ύστερα από διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι η υπηρεσία του στις Αραβικές χώρες πραγματοποίησε μυστική έρευνα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες των συγκεκριμένων app παραβιάζουν την διεθνή νομοθεσία για την σύγχρονη σκλαβιά. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκε πώληση παιδιού online από την [φερόμενη ως] μητέρα του.

Κάποιες από τις «συναλλαγές» πραγματοποιούνταν στην εφαρμογή Instagram, η οποία ανήκει στο Facebook, με αναρτήσεις που προωθήθηκαν μέσω ειδικών hashtags, ενώ οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω προσωπικών μηνυμάτων.

Άλλες περιπτώσεις τέτοιου trafficking έγιναν σε εφαρμογές που παρέχουν τόσο το Playstore της Google όσο και το AppStore της Apple. «Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων» δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς, συμπληρώνοντας: «Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Το BBC είχε ως επίκεντρο της έρευνας την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, ωστόσο, αφορά και άλλες χώρες του Κόλπου στις οποίες γυναίκες αγοράζονται ή πωλούνται μέσω της online  αγοράς σκλάβων.

Οταν ενημερώθηκε για το θέμα η Facebook, ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε ένα από τα   hashtags τα οποία αποκαλύφθηκαν στην έρευνα και “κατέβασε” 703 λογαριασμούς από το Instagram.

Η Google και η Apple ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για την δημιουργία εφαρμογής η οποία θα αποτρέπει την παράνομη αυτή δραστηριότητα. said they were working with app developers to prevent illegal activity.

Σημειώνεται πως περιπτώσεις trafficking έγιναν σε εφαρμογές που παρέχουν τόσο το Playstore της Google όσο και το AppStore της Apple.

«Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων» δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς, συμπληρώνοντας:

«Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic μετέβησαν στο Κουβέιτ, όπου συστήθηκαν ως νιόπαντρο ζευγάρι το οποίο αναζητά οικιακή βοηθό, πράγμα σύνηθες στη χώρα αν αναλογιστεί κανείς ότι 9 στα 10 σπίτια στο Κουβέιτ έχει τη δική του οικιακή βοηθό.

Οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών και επισκέφθηκαν μερικές δεκάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να τους πουλήσουν τη δική τους οικιακή βοηθό, μέσω της «δημοφιλούς» εφαρμογής 4Sale, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να κάνει την επιλογή του με βάση τη φυλή, την τιμή κ.ά.

  • Σχεδόν όλοι τους παραδέχτηκαν την παράνομη κράτηση των διαβατηρίων των γυναικών, τον εγκλεισμό τους στο σπίτι χωρίς κανένα ρεπό και τη μηδενική πρόσβασή τους σε τηλέφωνο.

Οι περισσότεροι «ιδιοκτήτες» των γυναικών παρότρυναν το υποτιθέμενο ζευγάρι να φέρονται και εκείνοι με τον ίδιο τρόπο στις οικιακές βοηθούς. Ένας εξ αυτών, αστυνομικός στο επάγγελμα, τους είπε: «Εμπιστευτείτε με, είναι πολύ καλή και χαμογελαστή. Ακόμη και αν την κρατάς ξύπνια έως τις 5 το πρωί, εκείνη δεν παραπονιέται».

Παράλληλα, έδειξε χωρίς αιδώ ότι αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως εμπόρευμα. «Θα δείτε ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει μια υπηρέτρια για 2.000 δολάρια και να την πουλήσει 3.300 δολάρια» όπως είπε.

Η έρευνα έφερε στο φως και την προσπάθεια πώλησης μιας ανήλικης, της Fatou, η οποία, τελικά, οδηγήθηκε σε μια υπηρεσία ανηλίκων, ώσπου απελάθηκε. «Μου φώναζαν και με αποκαλούσαν ζώο» δηλώνει η Fatou, η οποία πλέον επέστρεψε στο σχολείο και δηλώνει χαρούμενη.

Πηγή: BBC

Τεράστιο νεφέλωμα σε μακρινό γαλαξία ανακαλύφθηκε σε έρευνα με συμμετοχή του ΙΤΕ Κρήτης

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: