Απίστευτο παρασκήνιο: Πως σταμάτησε ο Λευκός Οίκος το ψήφισμα για την Αρμενική Γενοκτονία

Στιγμιότυπο από την επίμαχη συνάντηση στο Όβαλ Όφις. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ. EPA, MIKE THEILER / POOL




Πολλοί μπερδεύτηκαν και εξοργίστηκαν όταν, αμέσως μετά τη σύγκρουση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στη διάρκεια μίας «θερμής» συνάντησης στο Όβαλ Όφις, στις 13 Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έσπευσε στην Ολομέλεια της Γερουσίας και έκανε κάτι που πιθανώς ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Γκράχαμ μπλόκαρε ένα ψήφισμα που θα αναγνώριζε επισήμως την Αρμενική Γενοκτονία, που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Την αποκάλυψη κάνει ο έγκυρος ιστότοπος AXIOS σε κείμενο του Jonathan Swan.

Αναφέρει σχετικά:

Ο γερουσιαστής είχε μόλις συγκρουστεί με τον Ερντογάν για την εισβολή του στη Συρία και τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονταν στο Λευκό Οίκο εκείνη την ημέρα.

Όπως αναφέρθηκε τότε, ο Ερντογάν είχε βγάλει το iPad του και έδειξε στο Οβάλ Όφις ένα προπαγανδιστικό βίντεο που απεικόνιζε κυρίως τον Κούρδο αρχηγό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και τον παρουσίαζε ως τρομοκράτη.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας του επιτέθηκε για το βίντεο που έδειξε και του απάντησε: “Λοιπόν, θέλετε να πάρω τους Κούρδους να κάνουν κάτι για αυτό που κάνατε;” είπε στον Ερντογάν.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, και το οποίο δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα, είναι το εξής: Καθώς ο Γκράχαμ εγκατέλειπε το Οβάλ Όφις, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου του ζήτησαν να επιστρέψει στη Γερουσία και να μπλοκάρει το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων – ένα μέτρο που θα εξόργιζε τον Ερντογάν.

Ο Γκράχαμ επιβεβαίωσε τα παραπάνω σε τηλεφωνική συνέντευξη το Σάββατο.

“Μετά τη συνάντηση (στο Όβαλ Όφις), μιλήσαμε για το τι συνέβη”, είπε (εννοεί τη συνάντηση με τον Ερντογάν).  Ένας αξιωματούχος της Νομικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου είπε στον Γκράχαμ (ΕΔΩ) ότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) επρόκειτο να επαναφέρει σε ψηφοφορία το ψήφισμα του για την γενοκτονία των Αρμενίων και ρώτησε αν ο Γκράχαμ θα μπορούσε να “αντιταχθεί” σ’ αυτό.

“Είπα σίγουρα”, δήλωσε ο Γκράχαμ. “Ο μόνος λόγος που το έκανα ήταν επειδή ο [Ερντογάν] ήταν ακόμα στην πόλη … Αυτό θα ήταν κακό. Προσπαθώ να σώσω τη σχέση (με την Τουρκία) αν είναι δυνατόν”.

Τα 10 ερωτήματα-φωτιά του Μενέντεζ στον Τραμπ για τον Ερντογάν: Τι πας να κάνεις Πρόεδρε;

Ερωτηθείς αν αισθάνεται άβολα που εμπόδισε την έγκριση του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Γκράχαμ απάντησε:

«Ναι, επειδή μου αρέσει ο Μπομπ [Μενέντεζ]. Εργάζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας πολλά χρόνια, αλλά νομίζω ότι ενώ ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον θα ήταν κάτι που πιθανόν να μην γινόταν ανεκτό”.

“Δεν πρόκειται να το αντικρούσω την επόμενη φορά”, πρόσθεσε ο Γκράχαμ.

Η “επόμενη φορά” συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Ο Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος του Τεντ Κρουζ εισήγαγαν πάλι το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή τη φορά, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από έναν άλλο σύμμαχο του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τον David Perdue, να το εμποδίσει.

“Ο γερουσιαστής Perdue δεν συμφωνεί (με την Αρμενική Γενοκτονία) λόγω των ανησυχιών ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα έθετε σε κίνδυνο τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην περιοχή, με την Τουρκία και άλλους συμμάχους”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερουσιαστή.

Η μεγάλη εικόνα (σύμφωνα με την ιστοσελίδα): Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ πιέζει την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Ενώ διαπραγματεύονται, προσπαθεί να εμποδίσει το Κογκρέσο να καταδικάσει τις φρικαλεότητες της Τουρκίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τράμπ επίσης ήταν απρόθυμος να υπογράψει τη νομοθεσία – την οποία το Κογκρέσο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία και των δύο κομμάτων – για να τιμωρήσει την Κίνα για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ. Ο Τραμπ είπε στους βοηθούς ότι θέλει πρώτα να κερδίσει την εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να υπογράψει το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χόνγκ Κόνγκ. Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Κρουζ, το Κογκρέσο έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα προεδρικό βέτο.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ AXIOS

Η Ουάσιγκτον “ερωτοτροπεί” πάλι με τους Κούρδους: Ο Πενς πήγε στο Ερμπίλ για τον Μπαρζανί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: