Απίστευτα καραγκιοζιλίκια στην Κύπρο: Έδωσαν διαβατήριο σε καταζητούμενο Μαλαισιανό

Το Κυπριακό διαβατήριο του καταζητούμενου επιχειρηματία, Τζο Λόου




Ο διεθνούς φήμης χρηματιστής Τζο Λόου, ίσως ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη τα τελευταία 4 χρόνια, είναι Κύπριος υπήκοος, αποκαλύπτει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου.

Οι αρχές της Μαλαισίας από όπου κατάγεται έχουν ανακαλέσει το διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, καταζητείται από την Interpol, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Πώς και πότε ο κ. Λόου μας προέκυψε Κύπριος υπήκοος;

Ο Τζο Λόου (Jho Taek Low) φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015. Αφορούσε τη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου υπό την ονομασία 1Malaysia Development Berhad την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg ο Λόου φέρεται να δημιούργησε μια σειρά από εταιρείες-κέλυφος (shell companies) μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε σε δικούς του λογαριασμούς. Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο για τη διαχείριση του ταμείου αυτού το 2015, εμπλέκοντας μάλιστα και 30 στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, ο Μαλαισιανός Κροίσος απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων. Ακολουθώντας τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου πήρε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο Λόου αποφεύγει τη σύλληψη, μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Κίνας, η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει καμιά διάθεση να τον εκδώσει παρά το διεθνές ένταλμα που υπάρχει εναντίον του. Οι αρχές της Μαλαισίας σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ του Bloomberg (How Malaysia’s 1MDB Scandal Shook the Financial World: 23/10/2019) ο Λόου έχει εντοπισθεί και αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ίδιος ο Λόου σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Ινδονησίας υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε τίποτα παράνομο και ότι απλώς συμβούλευε τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31ης Οκτωβρίου 2019 της εφημερίδας της Σιγκαπούρης «The Straits Times», ο Λόου βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη να επιστρέψει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε σχέση με υποθέσεις που εξετάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας από το 2016 και αφορούν το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΛΙΤΗ:

Εκ πρώτης όψεως με βάση τα πιο πάνω θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο κ. Τζο Λόου όταν περί το τέλος της άνοιξης του 2015 ζήτησε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν καταζητούμενος. Ούτε είχαν εκδοθεί κάποια εντάλματα εναντίον του. Ήταν βεβαίως κύριο θέμα σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, διότι εν τω μεταξύ είχε γίνει πασίγνωστος. Οπότε έγινε κάποια έρευνα από τις Κυπριακές Αρχές για να διακριβωθεί το ποιόν του; Είναι αλήθεια ότι τα κριτήρια τότε ήταν πολύ πιο χαλαρά από σήμερα. Τα δικηγορικά και τα λογιστικά γραφεία βεβαίως που αναλάμβαναν τις πολιτογραφήσεις αλλά και οι τράπεζες που υποδέχονταν τις προνοούμενες εκ του σχεδίου καταθέσεις είχαν υποχρέωση να προβούν σε κάποια δική τους διερεύνηση.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, αναθεωρήθηκε στις 19/3/2014. Σύμφωνα με τις πρόνοιές του οι οποίες αφορούσαν και την πολιτογράφηση του Τζο Λόου, ο δικαιούχος διαβατηρίου θα έπρεπε να καταθέσει για 3 χρόνια 5 εκατ. ευρώ σε κυπριακή τράπεζα και να αγοράσει μόνιμη κατοικία ύψους 500.000.

Η Henley & Partners η οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας την πολιτογράφηση του 34χρονου τότε επιχειρηματία (γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1981) απευθύνθηκε σε γνωστό ελεγκτικό γραφείο στη Λευκωσία από το οποίο ζήτησε να ετοιμάσει τις σχετικές αιτήσεις και να υποβάλει όσα εκ του νόμου απαιτούνται για την πολιτογράφηση του κ. Λόου από το Υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Σωκράτη Χάσικου.

Η Henley & Partners διενήργησε έρευνα για τον Μαλαισιανό επιχειρηματία. Την έρευνα ανέλαβε η Thomson Reuters, την οποία και παρέδωσε στις 2 Ιουνίου 2015. Με βάση τον πίνακα ρίσκου (Risk Table) ο οποίος αποτελείτο από 14 κεφάλαια, ο Τζο Λόου βρέθηκε να έχει πρόβλημα σε 4 από τα 14 κεφάλαια στα οποία διερευνήθηκε. Η έρευνα κατέδειξε α) ότι έχει πρόβλημα ως πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο β) ότι έχει κατηγορίες εναντίον του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος γ) ότι κατηγορείται για απάτη και παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανονισμών και δ) ότι συντρέχουν και μια σειρά άλλοι λόγοι που ενέχουν ρίσκο (other risk factors). Όλα αυτά καταγράφηκαν σε μια έκθεση η οποία ξεπερνούσε τις 100 σελίδες. Με βάση το ρίσκο η έκθεση της Thomson Reuters είχε 4 διαβαθμίσεις σοβαρότητας, ήτοι πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Και οι 4 κατηγορίες στις οποίες βρέθηκε με προβλήματα ο κ. Λόου παρέπεμπαν στο πορτοκαλί και το κόκκινο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Henley & Partners και οι συνεργάτες της στην Κύπρο οι οποίοι τον έφεραν στην Κύπρο για πολιτογράφηση ενημέρωσαν κάποιους αρμοδίους; Ο κ. Λόου με βάση στοιχεία που διαθέτουμε κατέθεσε σε κυπριακή τράπεζα στις 24 Ιουνίου 2015 το ποσό των 5.960.000 ευρώ. Θα έπρεπε ωστόσο με βάση το ΚΕΠ να περάσει από τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου όπου έγινε η κατάθεσή του, αλλά και της ΜΟΚΑΣ. Έγινε αυτός ο έλεγχος; Κάποιος οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Ο κ. Τζο Λόου ήρθε στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και μέσω διαδικασίας εξπρές σε 2 μέρες πήρε κατ’ εξαίρεση το διαβατήριό του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η Henley & Partners στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ενεργώντας εκ μέρους του πελάτη της Τζο Τάεκ Λόου αγόρασε ημιτελή έπαυλη στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Η έπαυλη σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοκληρώνεται και θα του παραδοθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: