Απαλλαγή Τσουκάτου λόγω παραγραφής αλλά και 22 καταδίκες για τη Siemens

File Photo: Τα γραφεία της Siemens στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Μετά από 14 χρόνια βγήκε επιτέλους η πρωτόδικη απόφαση για το σκάνδαλο της Siemens. Συνολικά καταδικάστηκαν οι 22 από τους 54 κατηγορούμενους. Μεταξύ των αθωωθέντων, λόγω παραγραφής, ήταν και ο Θόδωρος Τσουκάτος. να σημειωθεί ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 64, αλλά στη διάρκεια των ετών που πέρασαν, αποβίωσαν οι 10.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καταδικάστηκαν για τα μαύρα ταμεία της Siemens 22 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, ο Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ράιχαντ Σίκατσεκ και άλλοι.

Όσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ, που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε ,διότι το αδίκημά του είχε παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

HJ με πληροφορίες από ethnos.gr, kathimerini.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: