Ανησυχητική η δοκιμή των S-400, λέει ο Πομπέο: Είπαμε στην Τουρκία να τους εγκαταλείψει

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η διεξαγωγή των δοκιμών από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 είναι ανησυχητική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για την επίλυση του προβλήματος βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δει την Άγκυρα να απομακρύνει τους S-400 από το έδαφός της.

  • «Η ερώτηση για την Τουρκία και τους S-400 – ναι, είναι θέμα (ανησυχίας). Ελπίζουμε (εννοεί ότι θα βρεθεί λύση). Μιλάμε ακόμα στους Τούρκους. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο μέσα από αυτή την κατάσταση. Δεν θέλω να βγω μπροστά σε τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος (Τραμπ), αλλά κάναμε πολύ σαφή στην τουρκική κυβέρνηση την επιθυμία μας να τους απομακρύνουν από την – (να μην) ενεργοποιήσουν πλήρως το σύστημα των S-400», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΕΔΩ)

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν απέναντι για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος, το οποίο η Αμερική υποστηρίζει ότι δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ και αποτελεί απειλή για τα αεροσκάφη F-35 stealth, τα οποία κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια συνάντηση την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε ως “θαυμάσια”. Ωστόσο, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έκαναν πρόοδο στο αδιέξοδο των S-400.

Πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Μόσχα έχει «μεγάλα σχέδια» για την Τουρκία και σχεδιάζει νέα παράδοση S-400 στην Αγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: