Ανησυχία: Στα χέρια του Ερντογάν η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

File Photo: Τούρκοι μπροστά στην Αγία Σοφία. EPA, ERDEM SAHIN




Στο Προεδρικό στάλθηκε η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας με βάση την οποία η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να ανοίξει ξανά για μουσουλμανική προσευχή.

  • Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δύο επιλογές, είτε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κάνοντας νέα ρύθμιση, είτε να εφαρμόσει χωρίς καμιά νέα ρύθμιση, καθώς η απόφαση είναι οριστική και δεσμευτική.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει και πάλι ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, με την νέα απόφαση η Μονή της Χώρας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο ως τζαμί και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να λειτουργήσει ως τέτοιο ύστερα από 74 χρόνια.

  • Όπως γράφει η εφημερίδα, η απόφαση της 29ης Αυγούστου 1945 είναι αντίθετη με το δίκαιο από άποψη αρμοδιότητας και στόχου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση στάλθηκε στο Προεδρικό το οποίο μπορεί να κάνει δύο βήματα. Πρώτον, είτε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να λάβει νέα απόφαση. Δεύτερον, είτε να διασφαλίσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης η οποία είναι οριστική και δεσμευτική.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Μονή της Χώρας είναι από τις ευαγείς περιουσίες που ανήκουν στο Βακούφι του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και ξεκαθαριζόταν ότι δεν μπορεί να διατεθεί με σκοπό άλλη χρήση, πέραν της χρήσης που έχει ορίσει το βακούφι. Επίσης αναφέρεται πως η Μονή της Χώρας στις επίσημες εγγραφές εξακολουθεί να φαίνεται ως περιουσία βακουφίου.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου –
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 06/11/2019

Νέες μεθοδεύσεις από την Άγκυρα με σκοπό να μετατραπεί ξανά σε τζαμί η Αγία Σοφία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: