Ανέδειξαν διαφθορά και απάτη σε …επιστήμη οι πολιτικοί: Τα “χρυσά” διαβατήρια της Κύπρου…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Προκαλούν φρίκη -και χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη- οι αποκαλύψεις για το ξεπούλημα των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας χώρας μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μικρή η χώρα μας, αλλά το διαβατήριο της είναι «χρυσάφι»…

  • Πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα και δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις λέξεις και στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούμε. Τα πράγματα είναι απλά και ας μην τα κάνουν οι πολιτικοί παράγοντες της Κύπρου, σύνθετα. Η Κύπρος πουλούσε ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχει για να τονίζεται η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της: Το κυπριακό διαβατήριο. Και το πουλούσαν κυρίως σε απατεώνες. Σε ξένους, που είχαν νομικά και άλλα προβλήματα.

Προσέξτε και μην κάνετε λάθος: Απατεώνες είναι και αυτοί που αποφάσιζαν να πουλήσουν το διαβατήριο της Κύπρου σε απατεώνες. Και οπωσδήποτε, για να εκτελεστεί μία παρανομία, και να αναλάβει ένας κρατικός λειτουργός να την εγκρίνει, δεν θα το κάνει για τη …ψυχή της μάνας του, όπως λένε στο νησί.

Όλη η υπόθεση όπως την έχω μελετήσει, διαβάζοντας και τα δημοσιεύματα, αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη, είναι μία ιστορία απέραντης και καραμπινάτης απάτης. Όσοι συμμετείχαν γνώριζαν. Διότι ρε μάγκες, γιατί να θέλει το κυπριακό διαβατήριο ο κάθε περίεργος «επιχειρηματίας» από τη Μαλαισία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες προβληματικές χώρες.

Και βέβαια, οι τύποι όπως αυτούς τους διάφορους «δισεκατομμυριούχους», που κατέφτασαν στο νησί αγοράζοντας την κυπριακή υπηκοότητα, έκαναν την …τύχη τους με απάτες φυσικά ή κλέβοντας τον πλούτο των χωρών, από τις οποίες προέρχονται. Δεν αναφέρομαι σε όλους, και ούτε εντοπίζω το πρόβλημα μόνο στην περίπτωση του κ. Low, ο οποίος καταζητείται από τις μισές αστυνομίες του κόσμου και προστατεύεται από την κυβέρνηση της Κίνας -ήταν το τελευταίο νέο που ακούσαμε γι’ αυτόν.

  • Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο -αλλά και στην Ελλάδα- είναι τεράστιο. Για να είμαι δίκαιος, στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες για την πάταξή της -και πρέπει να το αναγνωρίσω. Αλλά πρόκειται για λερναία ύδρα που πρέπει να κτυπιέται κάθε λεπτό. Δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι. Η Ελλάδα καταστράφηκε λόγω της διαφθοράς.

Το έχω ξαναγράψει, αλλά θα το επαναλάβω. Έχω μιλήσει με ξένους οικονομικούς παράγοντες, στο πλαίσιο της έρευνας του βιβλίου μου για την Τρόικα, οι οποίοι μου είπαν ότι το μισό ελληνικό χρέος είναι «προϊόν» διαφθοράς. Ακόμα και αν το νούμερο είναι κάπως υπερβολικό, πρόκειται για τρομακτική καταγγελία. Αν βάλει κανείς τα πράγματα κάτω και με απλά μαθηματικά, στα 45 χρόνια από τη μεταπολίτευση αν η διαφθορά κόστιζε 3 δισεκατομμύρια το χρόνο, οδηγούμαστε στα ορθά συμπεράσματα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, δίνει τη μάχη της διαφθοράς -και η προηγούμενη και η παρούσα κυβέρνηση το έκανε. Έχει σημασία να βοηθήσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια. Η αποκάλυψη κάθε περίπτωσης θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να κτυπήσει καίρια το καρκίνωμα. Ξέρω ότι θα διαφωνήσουν οι αντίπαλοί του, διότι στην Ελλάδα «αν δεν είσαι μαζί μου, είσαι εναντίον μου», αλλά εάν είμαστε σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση, κανένας πολιτικός δεν θα τολμήσει να βάλει το δάκτυλο στο μέλι.

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Ακούγονται πολλά και διάφορα για σχέσεις με επιχειρηματίες. Αλλά πρέπει πάντα να γίνονται καταγγελίες και να παρουσιάζονται αποδείξεις.

  • Στην Κύπρο, λοιπόν, στο «Νησί των Αγίων» – που κατάντησε … «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου»… Που κατάντησε νησί των έξω από εδώ, όπως λένε και οι παπάδες, η διαφθορά εξελίχθηκε σε …Επιστήμη. Μερικοί πολιτικοί στο νησί πρέπει να αρχίσουν να την …διδάσκουν στα Πανεπιστήμια! Να μην πάνε χαμένες τόσες γνώσεις και τέτοια εμπειρία.

Θα συγχαρώ όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους που αναμείχθηκαν σε αυτές τις φοβερές αποκαλύψεις. Δεν θέτω ποτέ το ερώτημα που και πως βρίσκει ο κάθε συνάδελφος τα στοιχεία και τις αποδείξεις. Φτάνει να είναι πραγματικές και να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Και όλες οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά, μέχρι στιγμής, είναι συγκλονιστικές.

Επειδή ότι έχω στο μυαλό μου το γράφω διότι μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι, περιμένω από τους συναδέλφους -και ομιλώ γενικά όχι συγκεκριμένα- να μην ασχολούνται επιλεκτικά με τη διαφθορά. Η διαφθορά είναι μία αν και έχει πολλά παρακλάδια: Είναι η κρατική, που από μόνη της ξεπερνά τις υπόλοιπες, είναι αυτή των πολιτικών, και αυτή των οικονομικών παραγόντων. Στην τελευταία πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν ανάμεσά τους πολλά χαλασμένα «μήλα». Προσπαθούν, βέβαια, να είναι νόμιμοι σε όλα και εσχάτως έκαναν μία καλή προσπάθεια με την άφιξη στην Ουάσιγκτον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. Ήταν εμφανής η προσπάθεια τους να τονίσουν την νομιμότητα πλέον των κυπριακών τραπεζών, παραδεχόμενοι τα λάθη της περιόδου πριν από το κούρεμα των καταθέσεων, το 2013.

  • Για να κτυπηθεί η διαφθορά στην Κύπρο, πρέπει οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι να δημοσιοποιούν όλα τα περιστατικά που έχουν στη διάθεσή τους. Έχω λάβει μέρος σε συζητήσεις με συναδέλφους για το μείζον αυτό ζήτημα, οι οποίοι στο τραπέζι αναφέρουν ένα σωρό περιστατικά. Αλλά για λόγους που δεν γνωρίζω, αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν όλα όσα γνωρίζουν. Δεν τους κατακρίνω. Ο φόβος που προκαλεί η μαφία γύρω από τη διαφθορά, όπου ασκεί πλήρη έλεγχο, είναι υπαρκτός. Δεν χωρατεύουν όσοι ζουν μέσα στην παρανομία και όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Όπως και στην περίπτωση του πρώην δικηγορικού του γραφείου, έτσι και τώρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να βγει καθαρός, όπως και όσα δικηγορικά γραφεία πουλούν σε τιμή ευκαιρίας τα διαβατήρια. Η απόσυρση κάποιων διαβατηρίων δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Χρειάζονται μέτρα. Και ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να παίξει τον ρόλο του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το έχω γράψει, αλλά απαιτείται να το επαναλάβω. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης πάει στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο, υπό εκβιασμό. Οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά πολιτικών και οικονομικών παραγόντων πέφτουν βασικά στους ώμους του. Μου τον περιγράφουν ως ένα πολύ πιεσμένο άνθρωπο. Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει φτύσει τον Μουσταφά Ακιντζί και απαιτεί τον ουρανό με τα άστρα από τον Πρόεδρο της Κύπρου πρέπει να το σκεφθεί ξανά. Μέχρι της στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι που έθεσε. Και οι πληροφορίες από την τουρκική πλευρά αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας. Ζητά μοίρασμα στο επίπεδο του 50%. Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να κρύψει τίποτα από το λαό. Αν συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, υπό τον άβουλο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δεν σημαίνει ότι αποδέχεται τις τουρκικές απαιτήσεις; Δεν θα θεωρηθεί και πάλι ότι είναι δεδομένος; Ότι φωνάζει και διαμαρτύρεται και στο τέλος απλά χορεύει στους ρυθμούς της Τουρκίας. Ας τα σκεφθεί καλά και ας πράξει. Διότι δεν αποφασίζει για τον εαυτό του, αλλά για τον κυπριακό λαό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αναμονή για τις κυρώσεις μέχρι να φύγει ο Ταγίπ από τον Λευκό Οίκο: Και ένα υστερόγραφο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: