Ανασχηματισμός εν όψει στην Κύπρο: Όλα τα σενάρια για τα νέα χαρτοφυλάκια

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. ΚΥΠΕ




Ανασχηματισμός ενόψει. Ο Νίκος Αναστασιάδης κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο που θα προβεί στην ανακοίνωση των αποφάσεων του, ωστόσο φαίνεται η εικόνα να έχει αρχίσει να προδιαγράφεται. Αυτό το οποίο τονίζουν στενοί κύκλοι του Προέδρου είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον Πρόεδρο, ο οποίος προς το παρόν δεν μοιράζεται εύκολα τις σκέψεις του γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, γράφει ο Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο.

Συγκλίνουσες πληροφορίες ωστόσο προδιαγράφουν αλλαγή σκυτάλης σε τέσσερα τουλάχιστον υπουργεία. Πέραν δηλαδή του Χάρη Γεωργιάδη που φεύγει τέλος του χρόνου, μετακινήσεις και αντικαταστάσεις θα υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία.

  • Οι επικείμενες αλλαγές που έρχονται στα πρόσωπα της Κυβέρνησης δεν θα περιοριστούν μόνο στα υπουργεία, καθώς στο Υπουργικό Συμβούλιο θα μπουν και νέα πρόσωπα, αναλαμβάνοντας χαρτοφυλάκιο υφυπουργού, στο πλαίσιο και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δηλαδή που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι ο Πρόεδρος, στις αποφάσεις που θα λάβει, θα έχει υπόψη του και τα ανοικτά μέτωπα στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, τα άτομα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων, θα πρέπει είναι γνώστες των θεμάτων και παράλληλα άτομα που μπορούν υλοποιήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης. Όλα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την επιστροφή του Προέδρου από το Βερολίνο όπου στις 25 Νοεμβρίου έχει οριστεί η τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Με τον Πρόεδρο να κινείται σε αυτούς τους άξονες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να «κλειδώνουν» δύο θέσεις υπουργών, ενώ άλλες δύο εκκρεμούν. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάει στη θέση του Χάρη Γεωργιάδη αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για άτομο που φέρει της εμπιστοσύνης του Νίκου Αναστασιάδη, διαθέτει πείρα τόσο ως υπουργός Εσωτερικών όσο και ως υφυπουργός παρά τω Προέδρω στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών κρίνεται ως θετική, έχοντας παράλληλα οδηγήσει σε προχωρημένο στάδιο το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη θέση του φαίνεται να οδεύει ο βουλευτής Λευκωσίας και εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, βαθύς γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς διετέλεσε για χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Λευκωσίας. Διαθέτει επίσης πείρα για αρκετά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

  • Απ’ εκεί και πέρα, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει αλλαγή σκυτάλης και στο υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Παρόλο πού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση της Βασιλικής Αναστασιάδου, εντούτοις έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής διάφορα ονόματα ως αντικαταστάτες της. Μεγάλες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει η δικηγόρος Έμιλυ Γιολίτη, σύντροφος του δημοσιογράφου- παρουσιαστή και γενικού διευθυντή στον Εκδοτικό Οίκο Δίας, Χρύσανθου Τσουρούλλη, η οποία είχε διοριστεί ως πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και τον περασμένο Ιούλιο παραιτήθηκε για λόγους ασυμβίβαστου.

Ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικές μέρες, στην οποία δημοσίευε φωτογραφία από το παλιό λιμάνι Λεμεσού συνοδεύοντας το με τη λεζάντα: «αντίστροφη μέτρηση (countdown)», ερμηνεύθηκε από ιστοσελίδες lifestyle ως προμήνυμα του διορισμού της ως υπουργού. Για το υπουργείο Μεταφορών παίζει δυνατά και το όνομα του δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου.

Ερωτηματικό παραμένει το θέμα του υπουργείου Παιδείας. Όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του Κώστα Χαμπιαούρη, καθώς διαπιστώνεται γενικότερα μια αρνητική στάση έναντι του για διάφορα θέματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της θητείας.

Το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη διατηρείται ψηλά στη λίστα. Η παρουσία του για χρόνια στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας τον έχει καταστήσει βαθύ γνώστη όλων των θεμάτων, ενώ παράλληλα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και αρμόδιους φορείς της Παιδείας. Θεωρείται επίσης συναινετικός και ότι μπορεί να διαχειριστεί τον διάλογο σε κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είχε συνάντηση προ ημερών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος ήταν θετικός. Θετικά ήταν επίσης και τα μηνύματα που έλαβε από την Πινδάρου.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μετά από 8 μήνες παρανομίας έφυγε από την ΑΟΖ το Fatih: Ποιος θα το εμποδίσει να επιστρέψει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: