Αναμονή για τις κυρώσεις μέχρι να φύγει ο Ταγίπ από τον Λευκό Οίκο: Και ένα υστερόγραφο…

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στο Λευκό Οίκο με το προεδρικό ελικόπτερο Marine One. EPA, Alex Wroblewski / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Με τη δικαιολογία της παρουσίας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ έπεισε μερικούς γερουσιαστές να επιβάλουν παύση στις διαδικασίες του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ως τιμωρία για την εθνοκάθαρση των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.

Ως γνωστό, τους τελευταίους, που είναι οι πιο πιστοί εταίροι των Αμερικανών στον κόσμο, εγκατέλειψε με τον πιο απαίσιο τρόπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, που έτσι κι αλλιώς είναι υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αποφάσισαν μέχρι να φύγει ο Ερντογάν από την Ουάσιγκτον, να μην θέσουν τα διάφορα σχέδια νόμου σε συζήτηση και ψηφοφορία. Έτσι δίνεται χρόνος στον κ. Τραμπ να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, με την ελπίδα ότι θα τον συνετίσει, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αυταρχικός ηγέτης της κατοχικής δύναμης, θα επιτύχει ακόμα ένα …θρίαμβο έχοντας απέναντί του τον εκβιαζόμενο Πλανητάρχη.

Η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου έναντι του Τούρκου ομολόγου του, είναι απαράδεκτα υποχωρητική και αρκετοί στην αμερικανική πρωτεύουσα εκφράζουν φόβους ότι θα τον πείσει να του επιτρέψει να επεκτείνει τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας», αλλά και να του την χαρίσει για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, για το οποίο υπάρχουν αποφάσεις του Κογκρέσου, που υποχρεώνουν σε επιβολή σκληρών δηλώσεων.

Άλλωστε οι επίσημοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μας είχαν πρήξει περί αυτού, σε σημείο που οι δηλώσεις τους είχαν καταλήξει ρουτίνα. Προσωπικά μπορεί να έχω και πάνω από 15 ηλεκτρονικά μηνύματα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανάγκη να ακυρωθεί η αγορά των S-400. Διαφορετικά, γράφουν στα γραπτά αυτά μηνύματα, θα επιβληθούν κυρώσεις. Οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν διότι -όπως αποδεικνύεται- ο κ. Τραμπ είναι δέσμιος του κ. Ερντογάν…

  • Ακόμα και σήμερα αν υποβάλει ερώτηση ένας δημοσιογράφος για τους S-400 θα λάβει την ίδια απάντηση, όπως και πριν δύο χρόνια: Να ακυρωθεί η παραγγελία, να μην ενεργοποιηθούν, διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις… Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα πια…

Αν καταφέρει και αυτό ο Ερντογάν, να μην υλοποιηθεί δηλαδή το γράμμα του αμερικανικού νόμου για τα ρωσικά πολεμικά συστήματα, τότε επιβεβαιωμένα πια η αμερικανική δύναμη είναι υποχείριο ξένων χωρών. Μπορεί να εξυπηρετούνται τα προσωπικά συμφέροντα της οικογένειας του κ. Τραμπ, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετούνται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

  • Τι αναμένουμε να συμβεί στη Γερουσία, λοιπόν; Ή μάλλον τι ελπίζουμε να συμβεί…

Όταν αναχωρήσει ο κ. Ερντογάν, το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις αναμένεται να δώσει ημερομηνία για τη συζήτηση του δικομματικού νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκραχαμ -είναι Ρεπουμπλικάνος και Κρις Βαν Χόλεν -είναι δημοκρατικός. Το νομοσχέδιο προνοεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Ρις, γερουσιαστής από την Άιοβα, είπε ότι όσο είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με την ανάληψη δράσης εναντίον του. Άρα, όταν φύγει  συμφωνεί με την ανάληψη δράσης… Ή μήπως κάτι δεν «πιάνουμε» από την υψηλή πολιτική των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είναι και αυτοί περίεργοι.

  • Στη Βουλή σχεδόν όλοι εγκατέλειψαν τον κ. Τραμπ και ψήφισαν υπέρ των αμερικανικών κυρώσεων.
  • Στη Γερουσία αναμένουμε ένα υψηλό ποσοστό επίσης, αν και είναι πολλά τα πάρε-δώσε με τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος της, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ παίζει το δικό του παιγνίδι.

Πάντα βρίσκεται απέναντι στον Ερντογάν με δημόσιες δηλώσεις, αλλά τις πλείστες φορές καταντά απολογητής του κ. Τραμπ, τον οποίο κατά βάθος απεχθάνεται…

Αναμένουμε, λοιπόν, τις όποιες εξελίξεις για την Τουρκία στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Οι παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων στην Ουάσιγκτον θα παρακολουθήσουν στενά τις διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν που διοργανώνουν οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Εβραίοι και κάποιες χριστιανικές οργανώσεις. Οι διαδηλωτές στοχεύουν να ακολουθήσουν παντού τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι ευέξαμπτοι φρουροί του Ερντογάν, αυτή τη φορά, θα πρέπει να προσέξουν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο θρασύδειλος αρουραίος του ελληνικού Διαδικτύου εμφανίστηκε στην Αμερική. Όχι στο …Λάνγκλεϊ. Διαμένει σε μοναστήρι, ισχυρίζονται όσοι τον γνωρίζουν, κάτι που προσωπικά δεν το ξέρω, αλλά επειδή το είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, μπορεί να είναι η αλήθεια.

Είχε καταφύγει σε μοναστήρι Παλαιοημερολογιτών, οι οποίοι τον πότιζαν και τον τάιζαν, και του έδιναν ακόμα και ρούχα, για να τους εγκαταλείψει για κάποιους άλλους Παλαιοημερολογίτες, των οποίων ανέλαβε τις …δημόσιες σχέσεις. Έναντι αμοιβής βέβαια… Τους πρώτους Παλαιοημερολογίτες που τον τάιζαν και τον πότιζαν, του αγόραζαν μέχρι και τα …εσώρουχά του, τους «έδωσε» στεγνά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος στο τέλος πήρε τις περιουσίες των Μοναστηριών, αλλά έδιωξε αυτούς που τα ίδρυσαν. Εμφανίστηκε, λοιπόν, ο θρασύδειλος αρουραίος του Διαδικτύου, ξεχνώντας ότι εδώ υπάρχουν νόμοι και κανόνες.

Το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι πρόκειται για ένα επαγγελματία ψεύτη. Έχει και άλλα «προσόντα» ο εν λόγω τύπος, που τον ευεργέτησε και τον …ευλόγησε ο Παϊσιος… Αν δεν απολογηθεί για τα ψέματα του, μετά τη λήψη του εξώδικου, θα παρουσιάσουμε τις απατεωνιές του στα Δικαστήρια, αρχίζοντας από τα αμερικανικά, που είναι πιο γρήγορα, και προωθώντας ταυτόχρονα και τις διαδικασίες για να δικαστεί και στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είμαι βέβαιος ότι δεν θα παρουσιαστεί στο αμερικανικό Δικαστήριο και θα εγκαταλείψει την Αμερική… Όταν δημοσιευθεί το εξώδικο θα τρέχει να κρυφτεί, αλλά -όπως πάντα- θα καταφύγει σε μοναστήρι για να σωθεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Κόκκινο χαλί από τον Τραμπ στον Ερντογάν: Διαδηλώσεις από Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: