Άμεση μεταφορά στις χώρες προορισμού ζητά για πρόσφυγες ο Κουτσούμπας: Τι είπε για δήμους

File Photo: Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλάει κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου μουσείου του ΚΚΕ στην Καλλιθέα Πρεσπών, αναφέροντας κατά την ομιλία του την σημασία που είχε η περιοχή της Πρέσπας στη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατά την Ναζιστική κατοχή αλλά και στην συνέχεια με τον εμφύλιο με τη δράση του ΔΣΕ. ΑΠΕ ΜΠΕ, Σπύρος Κουταβάς
«Κλείσιμο όλων των hot spot στα νησιά και στον Έβρο και μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχήν στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους», προτείνει σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά» ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ και ο γ.γ. της ΚΕ του, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 • Τόνισε ότι «κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος και πρέπει να δημιουργηθεί ειδική μέριμνα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Πρέπει να λυθεί επίσης άμεσα το πρόβλημα της επανένωσης οικογενειών και η μεταφορά τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους».

«Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους και βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στην Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.

Είπε ότι όσο μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και μ την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

 • Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας που έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που επιβάλλει η ΕΕ και για τον οποίο έχει συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η νυν της ΝΔ».

Επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό γιατί έδωσε τη δυνατότητα μόνο στην τουρκική πολιτική να ανοίγει και να κλείνει την στρόφιγγα ανάλογα πότε με τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις και πότε με τη χρηματοδότηση και να παίρνει ζεστό χρήμα που το πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης».

«Λέγεται ότι θα μας λύσει η ΕΕ το πρόβλημα και ότι είναι σύνορα της ΕΕ και τα προστατεύει και την ίδια ώρα το Δουβλίνο το υπογράφουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό γιατί δίνει την δυνατότητα σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που δεν υπέστησαν και την οικονομική κρίση που υπέστη η Ελλάδα να επιστρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που δεν έπρεπε να υπογράψουν τη συνθήκη του Δουβλίνου».

 • Αναφορικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, επισήμανε καταρχήν ότι υπάρχει όλο το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσαν να είχαν λυθεί ζητήματα χωρίς ένταση της καταστολής. «Παίζεται ένα παιχνίδι από τους μηχανισμούς καταστολής και διάφορες ομάδες, οι περισσότερες εκ των οποίων, που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα δήθεν εναντίον των δυνάμεων καταστολής αλλά στρέφονται ενάντια στο λαό και στους κατοίκους της περιοχής, είναι ενεργούμενα αλλότριων συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η ΑΔΑΕ μέσω δηλώσεων του προέδρου της «έδωσε το πράσινο φως για να συγκαλυφθεί η περίπτωση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στον Περισσό». Τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να συνεχιστεί η έρευνα «και όχι να κουκουλωθεί», σημειώνοντας ότι «θα έλθει η στιγμή που θα αποκαλυφθούν τα πάντα και αυτοί που συγκαλύπτουν και αυτοί που έκαναν τις παρακολουθήσεις».

Αναφερόμενος στο Φορολογικό, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί υψηλό αφορολόγητο για τα λαϊκά στρώματα, να μπορεί να επιβιώνει η λαϊκή οικογένεια, καθώς και ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

 • Ως προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί «το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του ’21, δηλαδή, από τη μια, η απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά ταυτόχρονα και ότι ήταν μια λαϊκή επανάσταση, με την έννοια της συμμετοχής του λαού, ενώ ηγέτη είχε η επανάσταση αυτή την αστική τάξη της χώρας, που ήταν εκείνη την περίοδο προοδευτική τάξη, και σηματοδότησε το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό».

Για την ψήφο των αποδήμων, σημείωσε ότι αναμένεται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έχει πει αφενός να διευκολυνθούν οι Έλληνες μετανάστες να ψηφίζουν, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, άρα και το γεγονός ότι έχουν λόγο, ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του ΚΚΕ στην επιστολική ψήφο.

Οι δήμαρχοι να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος με κινητοποίηση του λαού

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το δήμο Ιλίου, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Νίκο Ζενέτο και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Στις συναντήσεις παρευρέθηκε, επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο δήμαρχος Ιλίου παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, με τον γγ του ΚΚΕ να σημειώνει ότι θα φέρει τα ζητήματα αυτά και στη Βουλή και στα υπουργεία, αλλά και στους λαϊκούς αγώνες και παράλληλα να υπογραμμίζει ότι και τα τοπικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική, τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 • Πρώτο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ζενέτος, είναι εκείνο της μη παραχώρησης χώρου για την ανέγερση σχολικού κτιρίου για το 8ο Γυμνάσιο, το οποίο τώρα στεγάζεται σε πολυκατοικία. Ο δήμαρχος Ιλίου είπε ακόμα ότι σοβαρό ζήτημα είναι η αναστολή της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό κατά μήκος της Λ. Θηβών, ενώ προσέθεσε ότι σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται και οι αστικές συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την περιοχή.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος συμπεριέλαβε το θέμα του Πάρκου Τρίτση, χαρακτήρισε «άθλια» τη συντήρηση των οδοστρωμάτων, ενώ πρότεινε να εξεταστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό από την Ψυττάλεια για άρδευση.

 • Επίσης ο κ. Ζενέτος αναφέρθηκε στην πρότασή του προς την ΔΕΗ για τοποθέτηση “έξυπνων” μετρητών σε νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρεών, έτσι ώστε χωρίς η ΔΕΗ να σταματήσει την διεκδίκηση των χρεωστούμενων, ο Δήμος να αναλάβει την κάλυψη της δαπάνης ηλεκτρικού ρεύματος μετά την τοποθέτηση των μετρητών αυτών, προκειμένου να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες των νοικοκυριών αυτών.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διευθετηθεί η αξιοποίηση του Μουσείου Ραδιοφωνίας «για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα», είτε από τον Δήμο, είτε από την ΕΡΤ.

Μίλησε για διακοπή χρηματοδότησης των ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι από το 2016, ο Δήμος Ιλίου έχει υποστεί απώλειες ύψους 5.500.000 ευρώ. Ζήτημα υπάρχει και σε ότι αφορά την χρηματοδότησης κατασκευής κοιμητηρίου, στον Ασπρόπυργο, που θα καλύπτει τις ανάγκες 6 όμορων δήμων, με τον κ. Ζενέτο να σημειώνει ότι το έργο «δεν είναι επιλέξιμο για την ΕΕ».

Επιπλέον, προβληματική είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του αμαξοστάσιου του Δήμου.

 • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταρχήν τόνισε ότι «θεωρούμε υποχρέωσή μας τις επισκέψεις αυτές» και την ανάδειξη καθώς και τη διεκδίκηση για λύσεις και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι και τα τοπικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική, τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση, περνούν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τελικά φορτώνονται στον λαό, προσέθεσε «επιμένουμε ότι ο (κάθε) δήμαρχος πρέπει να διεκδικεί από το κεντρικό κράτος, βεβαίως θα διαχειριστεί σειρά ζητημάτων, αλλά απαιτείται να υπάρχει αγωνιστική διάθεση και κινητοποίηση του λαού».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τα ζητήματα αυτά και στη Βουλή και στα Υπουργεία, αλλά και στους λαϊκούς αγώνες.

 • Ως προς τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ζενέτος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό, για την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και για μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Για το θέμα του κοιμητηρίου υπενθύμισε ότι η ΕΕ αποφασίζει ότι δεν είναι επιλέξιμα όσα έργα δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφορικά, δε, με το θέμα του Πάρκου Τρίτση, ο Δ. Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επαγρυπνεί ιδιαίτερα σε ότ,ι αφορά κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή εμπορευματοποίησης του Πάρκου, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί το ενιαίο του Πάρκου», ενώ είναι αναγκαία και η στέλεχωση με προσωπικό.

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου

Στη συνέχεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, όπου ο πρόεδρος του σωματείου, Διονύσης Πολίτης, του παρέδωσε υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με πρώτο εκείνο του παγώματος των προσλήψεων από το 2008 που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου. Επακόλουθο της έλλειψης προσωπικού και της αύξησης αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι, όπως επισήμανε ο κ. Πολίτης, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η ανάθεση στους εργαζόμενους “παράλληλων καθηκόντων” και με αυτόν τον τρόπο “απλώς μεταφέρεται το πρόβλημα”.

 • Οι εργαζόμενοι επίσης ζητούν την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια, την επαναφορά των δώρων και την επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου και του καθηκοντολογίου. Το Σωματείο Εργαζομένων, επίσης, αντιτίθεται στην «προσπάθεια φίμωσης και ελέγχου των σωματείων» καθώς και στην εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες, επισημαίνοντας, επιπλέον ότι «πρόκειται για υπηρεσίες φιλέτα».

Ο Δ. Πολίτης δεν παρέλειψε να αναφέρει και από την πλευρά του την κακή συντήρηση του στόλου των αυτοκινήτων του Δήμου και την ακαταλληλότητα του αμαξοστασίου.

 • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι υποχρέωση του κόμματος οι συναντήσεις με τους εργαζόμενους, «η εργατική τάξη είναι η δύναμη του μέλλοντος» είπε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα προβλήματα των εργαζομένων και στη Βουλή. Επισήμανε ότι «το ξεζούμισμα των εργαζομένων γίνεται και στην καπιταλιστική κρίση και στην καπιταλιστική ανάκαμψη» και προσέθεσε: «Η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ή μειώνονται, υπάρχουν εργατικές σχέσεις-λάστιχο, και όχι μόνιμη δουλειά. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι».

Τόνισε ότι δεν αναγνωρίζουμε τους νόμους που δυσκολεύουν τις απεργίες, ότι το εργατικό κίνημα ενωμένο ταξικά πρέπει να αντιπαλέψει συνολικά αυτήν την πολιτική και ότι μέσα στο κίνημα πρέπει να γίνεται ζωντανή η διαπάλη, ενώ η ενότητα πρέπει να οικοδομείται σε ταξική βάση.

Είπε ότι το ΚΚΕ είναι σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, και θέτει ψηλά το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και τις προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνολικά άλλη κοινωνία και άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα με τους εργαζόμενους στην εξουσία και τόνισε ότι ο καθημερινός αγώνας των εργαζομένων και του λαού πρέπει να συνδέεται με τον στόχο της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να τονίζει την αναγκαιότητα αυτή παρά τις βρώμικες επιθέσεις εναντίον του.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ιλίου έδωσε στον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ το Λεύκωμα και το μετάλλιο της πόλης, ενώ τον ενημέρωσε και για δύο σημαντικά ευρήματα στην περιοχή, εκ των οποίων το πρώτο είναι το “αρχαιότερο οικολογικό μήνυμα”, και το δεύτερο αφορά την κάτω γνάθο πιθήκου που χρονολογείται 7.154.000 χρόνια πριν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για διαλυτικά και εκφυλιστικά φαινόμενα στη προανακριτική μίλησε ο Καραθανασόπουλος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal