Αλβανία: Δεν σταματά να τρέμει η γη, 45 οι νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Με τους συνεχείς μετασεισμούς να δυσκολεύουν το έργο τους τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων. EPA/VALDRIN XHEMAJ




Σειρά μετασεισμικών δονήσεων σπέρνει τον πανικό στην Αλβανία την ώρα που ο θρήνος για τους 45 νεκρούς και οι αγωνία για τους εγκλωβισμένους δημιουργούν ατμόσφαιρα πένθους και  θρήνου. Τα σωστικά συνεργεία, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι 600 και πλέον μετασεισμοί, δυσχεραίνουν το έργο τους, συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια.

Μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.20 τοπική η ώρα σήμερα προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές.

Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Στους 45 οι νεκροί

Ο τελευταίος απολογισμός του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας κάνει λόγο για 45 νεκρούς καθώς οι διασώστες που ερευνούν τα ερείπια μετά τον σφοδρό σεισμό ανακάλυψαν άλλες δέκα σορούς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας ακόμα συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, αναδείχτηκαν η πιο αποτελεσματικοί στις όλες επιχειρήσεις τους στο Δυρράχιο και Θουμάνα.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης με το χρόνο και τα συντρίμμια βρίσκονται οι Έλληνες διασώστες. Διασώζουν ζωντανούς μέσα από τα χαλάσματα εγκλωβισμένους, την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός εξυμνεί το έργο τους.

Σύμφωνα με το OPEN και το Έθνος, σφίγγοντας το χέρι τους, ο Έντι Ράμα τους αποκαλεί ήρωες, λίγο μετά τον απεγκλωβισμό ενός 25χρονου από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στο Δυρράχιο. Άντεξε κάτω από τα ερείπια για 21 ολόκληρες ώρες. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στέλνοντας ομάδες της ΕΜΑΚ στη γειτονική χώρα, ώστε να συνδράμουν το έργο των διασωστών.

Οργισμένοι οι  σεισμόπληκτοι

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών.

Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανες παράλληλα ότι το ανοικοδομητικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Στα Τίρανα μεταφέρθηκαν ήδη 3 μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού για τη σίτιση των πληγέντων του πρόσφατου σεισμού.

Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στη γειτονική χώρα κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Αλβανίας Έντι Ράμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι 3 μονάδες κινητών μαγειρείων μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διασώζουν εγκλωβισμένους μέσα από τα χαλάσματα και ο Ράμα εξυμνεί τους Έλληνες διασώστες

 

 

 

 

 

 

Π.Μπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: