Αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους με σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζητεί ο γ.γ. του ΟΗΕ

File photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




«Η επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης παραμένει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, δεν σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις και η κατάσταση επί τόπου εξακολουθεί να επιδεινώνεται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

«Η εντατικοποίηση των παράνομων οικισμών, οι κατεδαφίσεις των παλαιστινιακών σπιτιών και ο διάχυτος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Η δημιουργία οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν έχει νομική ισχύ και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει ο Γκουτέρες, ενώ προσθέτει ότι «οι ενέργειες αυτές  απειλούν να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της ίδρυσης  ενός Παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  Ταυτόχρονα,  η αδιακρίτως εκτόξευση ρουκετών και όλμων εναντίον ισραηλινών αμάχων, πρέπει να σταματήσει» σημειώνει ο κ. Γκουτέρες.

Απευθύνοντας έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και όλους τους υποστηρικτές τους, υπογραμμίζει ότι πρέπει «να κάνουν βήματα που θα αποκαταστήσουν την πίστη στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση. Είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η σύγκρουση μπορεί να αντιμετωπίζεται ή να περιορίζεται  επ’ αόριστον. Μόνο οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, με καλή πίστη, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και με την εφαρμογή των  πολυετών ψηφισμάτων  των Ηνωμένων Εθνών και των μακροπρόθεσμα συμφωνημένων παραμέτρων, θα επιφέρουν μια δίκαιη και μόνιμη λύση, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών», ενώ συμπληρώνει ότι «αυτό που χρειάζεται, πρώτα απ ‘όλα, είναι η ηγετική ικανότητα και η πολιτική βούληση. Πρέπει επίσης να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των πλευρών που επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

  • Αναφορικά με τη φετινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, καλεί «να επανεπιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα διστάσουν μπροστά στη δέσμευσή τους στον παλαιστινιακό λαό καθώς αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε τα απαράγραπτα δικαιώματα του και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς το ίδιο», καταλήγει το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Ι. Κ

Δυτική Όχθη: “Ημέρα οργής” κατά της νέας πολιτικής των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: