Ακροδεξιός παροξυσμός στη Βραζιλία: Τιμούν τον Πινοσέτ στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

File Photo: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο . EPA, JoΓ©dson Alves




Το τοπικό κοινοβούλιο της Πολιτείας Σαν Πάουλου της Βραζιλίας θα αποτίσει φόρο τιμής τη 10η Δεκεμβρίου στον άλλοτε δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), σύμφωνα με μια καταχώριση στο πρόγραμμά του που επισήμαναν χθες Τετάρτη βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η επίσημη τελετή στη μνήμη του προέδρου Αουγκούστο Π. Ουγάρτε» θα γίνει κατόπιν αιτήματος του τοπικού βουλευτή Φρεντερίκου Ντ’ Άβιλα του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης της οποίας ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο νυν αρχηγός του κράτους.

Η λέξη-κλειδί «Πινοσέτ» κατατασσόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των όρων στους οποίους αναφέρονταν συχνότερα χθες οι χρήστες του Twitter στη Βραζιλία μετά τη μετάδοση της είδησης από ΜΜΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση δίχασε τους πολίτες.

«Ο πατέρας μου ήταν θύμα της δικτατορίας του Πινοσέτ. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε (…). Η απότιση φόρου τιμής σε αυτόν που ευθυνόταν για ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κάτι περισσότερο από χυδαία ύβρη, είναι εγκληματική», σχολίασε ένας χρήστης, ο @sebastianismos.

Αντίθετα άλλοι, όπως ο @KarpovCarlsen, τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας. «Ζήτω ο Πινοσέτ! Η αριστερά είναι σκ…», έγραψε.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αποτίσει επανειλημμένα φόρο τιμής σε έναν βασανιστή της βραζιλιάνικης δικτατορίας και υμνεί συχνά το στρατιωτικό καθεστώς τη χώρα του, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εξάρει την καταστολή στην οποία επιδιδόταν η στρατιωτική χούντα στη Χιλή αναφερόμενος στον θάνατο του πατέρα της πρώην προέδρου της χώρας — νυν Ύπατης Αρμόστριας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα — Μισέλ Μπατσελέτ.

Να μην «ξεχνάμε ότι η Χιλή δεν έγινε (νέα) Κούβα χάρη σε εκείνους που είχαν το θάρρος να ανατρέψουν την αριστερά το 1973», έγραψε ο Μπολσονάρου, συγκαταλέγοντας «στους κομμουνιστές» και «τον πατέρα της».

Αυτό το σχόλιο ήταν η αντίδρασή του στη δήλωση της Μπατσελέτ περί «συρρίκνωσης του δημοκρατικού χώρου» στη Βραζιλία επί των ημερών του.

Ο σημερινός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, μολονότι θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου, καταδίκασε αυτή την τοποθέτηση του βραζιλιάνου ομολόγου του.

AFP via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο Μπολσονάρο προειδοποιεί για το πετρέλαιο της “Μπουμπουλίνας”: Τα χειρότερα έρχονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: