Αγριεύει ο Μακρόν στο μεταναστευτικό: Υποχωρεί σε δημοσκοπήσεις και πιέσεις Λεπέν

File Photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σκληραίνει τη στάση του στο μεταναστευτικό. EPA, LUDOVIC MARIN




Η Γαλλία θα κατεδαφίσει κάποιους από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς μεταναστών, θα επιβάλει ποσοστώσεις για τους μετανάστες που πηγαίνουν στη χώρα για να εργαστούν, ενώ θα στερήσει από τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει στους ψηφοφόρους ότι ακούει τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη μετανάστευση.

  • «Θέλουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μετανάστευση.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν λέμε “ναι” σημαίνει πραγματικά “ναι”, και όταν λέμε “όχι” σημαίνει πραγματικά “όχι”», εξήγησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να επανεκλεγεί το 2022 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη με την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει αυξήσει τους υποστηρικτές της καταγγέλλοντας τη χαλαρή στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στη μετανάστευση, θα είναι δύσκολη.

  • Μέχρι στιγμής η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν είχε αντισταθεί στην πίεση από την ακροδεξιά, όμως ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών –όπως η Ιταλία, η Βρετανία και η Σουηδία– που έχουν υιοθετήσει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Φιλίπ επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν «μια Γαλλία που είναι ανοικτή, αλλά όχι αφελής».

«Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», εκτίμησε ο ίδιος.

«Η γενική αίσθηση των δράσεών μας είναι η κυριαρχία (…) Είναι να εκφράζουμε και να υιοθετούμε ξεκάθαρες επιλογές σε ό,τι αφορά την υποδοχή και την ενσωμάτωση» και να διασφαλίσουμε «μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», ξεκαθάρισε ο Φιλίπ.

Εμπειρία ρατσισμού έχει το 40% των μουσουλμάνων

Περισσότερο από το 40% των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δήλωσε ότι έχουν αντιμετωπίσει ρατσιστικές συμπεριφορές και σχεδόν ένας στους τρεις ανέφερε ότι έχει υποστεί διακρίσεις εξαιτίας της θρησκείας του τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα αυτή του Ifop που διενεργήθηκε για τη Διυπουργική Αντιπροσωπεία για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού, του Αντισημιτισμού και του μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Dilcrah) και το ίδρυμα Jean Jaures έδειξε ότι «το 42% των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μίας μορφής διακρίσεων εξαιτίας της θρησκείας τους και αυτό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους».

Για το 32% αυτό συνέβη στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι υπέστησαν κάποια μορφή διάκρισης στη διάρκεια «ελέγχου της αστυνομίας» (13%), «στη διάρκεια αναζήτησης εργασίας» (17%) ή σπιτιού (14%), αλλά και από καθηγητές (14%).

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι διακρίσεις γίνονται κυρίως εις βάρος προσώπων ηλικίας 30 με 40 ετών και γυναίκες (46% έναντι 38% για τους άνδρες), κυρίως αν φορούν μαντίλα. Το 60% των γυναικών που φορά συχνά μαντίλα έχει πέσει θύμα διακρίσεων τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Όμως και το 44% των γυναικών που δεν έχει φορέσει ποτέ μαντίλα επίσης έχει γίνει στόχος διακρίσεων.

Επίσης ένας μουσουλμάνος στους τέσσερις (24%) έχει υποστεί λεκτική επίθεση, έναντι μόλις 9% για τους μη μουσουλμάνους. Εξάλλου το 7% έχει δεχθεί σωματική επίθεση, έναντι 3% για τον υπόλοιπο πληθυσμό και το 37% των γυναικών που φορούν μαντίλα έχει δεχθεί προσβολές.

AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνα και Γαλλία επιμένουν και δεσμεύονται στην συμφωνία Παρισιού για το κλίμα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: