Οι Τούρκοι κάνουν πλάκα στις ΗΠΑ: Πρώτη δοκιμαστική λειτουργία για τους ρωσικούς S-400

Σε αυτή την αεροπορική βάση είναι κρυμένο το ρωσικό σύστημα S-400. Πρόκειται για βάση έξω από την Άγκυρα. EPA, STR




Πτήσεις πάνω και γύρω από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην αεροπορική βάση Μουρτέντ στην Άγκυρα πραγματοποίησαν το μεσημέρι πολεμικά αεροσκάφη F-16 και άλλα αεροσκάφη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου πρόκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ζήτησαν να ακυρωθεί η τουρκοκ-ρωσική συμφωνία και να καταστραφούν ή να επιστραφούν στη Μόσχα οι S-400.

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο δοκιμής των S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία με στόχο να δοκιμαστούν τα ραντάρ του συστήματος. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις θα συνεχιστούν και αύριο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι “οι δοκιμαστικές πτήσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο του προγράμματος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένα”.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ και τη Μαρία Ζαχαράκη:
Η νομαρχία της τουρκικής πρωτεύουσας με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποιεί στους κατοίκους ότι αεροσκάφη F-16 και άλλου τύπου μαχητικά θα εκτελέσουν σήμερα και αύριο δοκιμαστικές πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τον εναέριο χώρο της Άγκυρας, καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400.

Ένα F-4Ε της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετά πάνω από τη βάση, έξω από την Άγκυρα, όπου βρισκεται το ρωσικό σύστημα S-400. EPA, STR
  • Τα F-16 θα πετάξουν σε συγκεκριμένες μοίρες και θα προσεγγίσουν συστοιχίες των S-400, που βρίσκονται στη βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα, προκειμένου να δοκιμαστεί το ραντάρ και η δυνατότητα ανίχνευσης του αντι-αεροπορικού συστήματος.
  • Η νομαρχία της Άγκυρας προέβη στην ανακοίνωση αυτή για να μην πανικοβληθούν οι πολίτες με τις χαμηλές πτήσεις των F-16.

Όπως σημειώνει ο τουρκικός Τύπος, αν δεν σοβούσε η κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας και δεν είχε αποφασιστεί η αναστολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Άγκυρα, φέτος το Νοέμβριο η Τουρκία θα παραλάμβανε τα πρώτα αμερικανικά F-35 και το ρωσικό σύστημα S-400 θα δοκιμάζονταν πάνω στα 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη. Ελλείψει όμως F-35, η Άγκυρα δοκιμάζει το πανάκριβο νέο-αποκτηθέν υπερόπλο της με τα παλαιότερου τύπου μαχητικά που διαθέτει F-16.

Οι Χριστιανοί κινδυνεύουν στην Τουρκία: Η ψεύτικη υπόσχεση Ερντογάν για την προτασία τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: