Ξεπέρασε κάθε όριο η Άγκυρα: “Φιγουράρει” την άθλια δήλωση Ακσόι ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ

File Photo: O Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμι Ακσόι. Photo via Youtube




Την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία.

  • Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στις 21 Σεπτεμβρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ζητώντας να κυκλοφορήσουν ως μέρος των θεμάτων 41 (κυπριακό) και 74 (Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανών) της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α.
  • Η δήλωση Ακσόι ανέφερε ως γνωστόν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

ΚΥΠΕ – ΗΠΑ/ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 03/10/2019

Η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις κατά της Κύπρου:Το γεωτρύπανο Yavuz ξανά προς την ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: