Ξένη διαμεσολάβηση ζητά η κυβέρνηση του Ισημερινού: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Από τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό. EPA, Jose Jacome




Η κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν ανοικτή σε μεσολάβηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή της Καθολικής Εκκλησίας, έπειτα από διαδηλώσεις σχεδόν μίας εβδομάδας κατά της λιτότητας που συγκλόνισαν τη χώρα και οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Χιλιάδες αυτόχθονες συνέκλιναν στην πρωτεύουσα, Κίτο, όπου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το αυστηρά φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο αργότερα σήμερα.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση των δυόμισι χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει μεταφέρει λειτουργίες της κυβέρνησης στην παράκτια πόλη Γκουαγιακίλ όπου η κατάσταση είναι πιο ήρεμη.

«Η μοναδική απάντηση είναι ο διάλογος και η αποφασιστικότητα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο γραμματέας της προεδρίας Χουάν Σεμπαστιάν Ρολδάν στο τοπικό ραδιόφωνο, λέγοντας πως οι αρχές είναι ανοικτές σε βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, την Καθολική Εκκλησία ή πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Ο αριθμός των συλληφθέντων ανήλθε σε 570, είπε.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ομάδες αυτοχθόνων και άλλοι αποκλείουν δρόμους, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας πέτρες και κλαδιά, ενώ η αστυνομία έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα και έχει κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένα μέλος του Κογκρέσου που υποστηρίζει τον προκάτοχο του Μορένο Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε ο Ρολντάν.

Ο Μορένο κατηγόρησε τον αριστερό Κορέα, κάποτε μέντορά του και πρόεδρο όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, ότι επιδιώκει πραξικόπημα με τη βοήθεια του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Θέλουν να μετατρέψουν τον Ισημερινό σε Βενεζουέλα», είπε ο Ρολντάν.

Ο Μορένο είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό τον Κορέα στη διάρκεια της δεκάχρονης διακυβέρνησής του αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν μετά την εκλογική του νίκη το 2017, και μετακίνησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προς τα δεξιά.

Μιλώντας στο Βέλγιο, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο Κορέα δήλωσε στο Reuters πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αβάσιμες.

«Είναι τέτοιοι ψεύτες… Λένε ότι είμαι τόσο ισχυρός ώστε με ένα iPhone από τις Βρυξέλλες θα μπορούσα να ηγηθώ των διαδηλώσεων», είπε, κρατώντας το κινητό του τηλέφωνο.

«Ο κόσμος δεν άντεχε άλλο, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα λιτότητας.

Ο Μαδούρο δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες για ανάμιξη της Βενεζουέλας στον Ισημερινό.

Με τους διαδηλωτές να συρρέουν στο Κίτο, πολλά κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις αρχές.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι εξελίξεις σε Συρία και Βαλκάνια στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας Τσαβούσογλου-Λαβρόφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: