Τραμπ: Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία, εκεχειρία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Τουρκίας και ΗΠΑ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, Άγκυρα, Τουρκία, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019. Διακρίνονται και τα μέλη των αντιπροσωπειών. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του αντιπροέδρου Μαικ Πενς με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Σε λίγο η συνέντευξηΤύπου του Πενς και του Πομπέο. Σε ευχαριστώ Πρόεδρε Ερντογάν. Θα σωθούν εκατομμύρια ζωές

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι πήραμε ότι θέλαμε! Οι συνομιλίες κράτησαν 4,5 ώρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά το χθεσινό… “θρίλερ” για την αναβολή ή όχι της -από την περασμένη Τρίτη- προγραμματισμένης συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ξεκίνησε (10.21 ώρα Ουάσιγκτον) η διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Η συνάντηση των αντιπροσωπειών συνεχίζεται και ξεπέρασε ήδη τις δύο ώρες σε διάρκεια.

Προηγήθηκε η συνάντηση των δύο ανδρών στην Άγκυρα της Τουρκίας, που κράτησε 80 λεπτά. Ολοκληρώθηκε στις 9.41 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον.

Όπως έχει ήδη αναφέρει τόσο ο Αντιπρόεδρος Πενς όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος τον συνοδεύει, στόχος της συνάντησης είναι η κατάπαυση του πυρός στην Συρία, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία έχει ήδη απαντήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκεχειρία και ότι θα προχωρήσει κανονικά με την εισβολή.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον κ. Πενς ήταν στην παρουσία μόνο των μεταφραστών τους και κράτησε 80 λεπτά. Ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει μόνο δέκα λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Μεταφραστής του κ. Πενς είναι ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέφρι. Τον Αμερικανό αντιπρόεδρο υποδέχθηκε στο Παλάτι ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, Άγκυρα, Τουρκία, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019. Photo via Twitter, @tcbestepe

Ο Λευκός Οίκος διέρρευσε μια επιστολή από τον κ. Τραμπ προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου που ανέφερε: “Μην είσαι σκληρός άντρας” και “Μην είσαι ανόητος!”

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk μετέδωσε ότι η Τουρκία έχει απορρίψει την έκκληση του κ. Τραμπ να φτάσει σε συμφωνία για να αποφευχθεί η σύγκρουση και η επιστολή “ρίχτηκε στα σκουπίδια”.

Ένας Τούρκος αξωματούχος είπε στο Reuters: “Η επιστολή που έστειλε ο Τραμπ δεν είχε τον αντίκτυπο που περίμενε στην Τουρκία, επειδή δεν είχε τίποτα μέσα για την να πάρει κανείς σοβαρά”.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο: “Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θέλει μία τρομοκρατική οργάνωση στα σύνορά της και ότι η επιχείρηση δεν θα σταματήσει εξαιτίας της αντίδρασης που υπάρχει”.

Ο κ. Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν μίλησαν στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πιθανό να μεταφέρουν τα ίδια αιτήματα των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

“Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με την τρομοκρατική οργάνωση ή ο τερματισμός των επιχειρήσεων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. ”

Στην Άγκυρα έφτασε ο Πενς: 218 οι άμαχοι νεκροί, 18 παιδιά, με τη Ρωσία να εκφράζει ανησυχία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: