Ο Ερντογάν προσπαθεί να κατευνάσει ΗΠΑ και ΕΕ: Υπόσχεται να μην αφήσει τους τζιχαντιστές

File Photo: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, STR




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα πως η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο αυτό που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δυτικών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΙΚ και για φυγή των μαχητών του που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

  • «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», πρόσθεσε.

Η Τουρκία είχε κατηγορήσει χθες, Δευτέρα, τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του ΙΚ, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.

Σ’ ένα μήνηυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να επικαλείται κι αυτός χθες το σενάριο αυτό δηλώνοντας: «Οι Κούρδοι μπορεί να αφήνουν μερικούς για να μας εξαναγκάσουν να εμπλακούμε».

  • Όμως χθες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατήγγειλε έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του ΙΚ.

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

  • «Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίνει ζωηρά την τουρκική επίθεση αφότου αυτή άρχισε, επέμεινε χθες σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην «απόλυτη ανάγκη να εμποδισθεί μια ανάδυση» του ΙΚ, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

NYT: Υπάρχουν 50 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ στην Τουρκία που δημιουργούν επιπλοκές στον Τραμπ για κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: