Βραζιλία: Πετρελαιοκηλίδες ρυπαίνουν 125 παραλίες, άμεση έρευνα ζητά ο Μπολσονάρου

Πετρέλαιο σε θάλασσα της Βραζιλίας. Photo via Twitter, @rsallesmma




Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διέταξε χθες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις έρευνες τους για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για πετρελαιοκηλίδες που έχουν εμφανίστηκαν πρόσφατα σε 125 παραλίες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του υπουργού Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, ο ακροδεξιός πρόεδρος ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές «να διερευνήσουν τα αίτια και να καθορίσουν τις ευθύνες» για το φαινόμενο αυτό και να αναφέρουν «εντός 48 ωρών» τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την έναρξη έρευνας για ένα πιθανό «έγκλημα κατά του περιβάλλοντος» μετά την εμφάνιση πολλών πετρελαιοκηλίδων σε πολλές παραλίες στη Βραζιλία.

Αυτή η ρύπανση, που παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε παραλίες σε οκτώ Πολιτείες της Βραζιλίας, έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο θαλάσσιων χελωνών.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πετρέλαιο που ρυπαίνει όλες αυτές τις παραλίες έχει την ίδια προέλευση, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί», υπογράμμισε η κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος Ibama.

Εικόνες τεράστιων μαύρων κηλίδων στην άμμο των παραδεισένιων παραλιών στα βορειοανατολικά δημοσιεύονται επί αρκετές εβδομάδες στα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras συμφώνησε να συμμετάσχει στον καθαρισμό της παραλίας, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η ανάλυση των δειγμάτων δείχνει ότι το πετρέλαιο αυτό «δεν παράχθηκε ούτε διατέθηκε στην αγορά από την εταιρεία».

Η Γραμματεία Περιβάλλοντος της Σεργκίπ, μίας από τις πληγείσες Πολιτείες, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ένα κόκκινο και κίτρινο βαρέλι στην άμμο, πάνω από μια τεράστια μαύρη κηλίδα.

«Βαρέλια βρέθηκαν στην ακτή της Σεργκίπ. Αυτές οι πετρελαιοκηλίδες μπορεί να προέρχονται από αυτά», ανέφερε η Γραμματεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δύο νεκροί αστυνομικοί σε επίθεση ληστών σε αστυνομικό τμήμα της Τεργέστης: [photos, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: