Βαρθολομαίος: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται να διαφυλάξη την πίστιν των Πατέρων»

File Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu Agency, Ali Atmaca




«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αγωνίζεται σήμερα, ενώπιον των πολλών συγχύσεων και αξιολογικών ανατροπών, να διαφυλάξη την πίστιν των Πατέρων, την δοξολογικήν λατρείαν του Θεού και το εκκλησιαστικόν ήθος, δίδον εν ταυτώ την μαρτυρίαν της αγάπης προς τον πλησίον, κατά τα λόγια του Κυρίου ‘’εφ᾿ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, χθες, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας.

Προηγουμένως, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον λαοφιλή ‘Αγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου αφιερώθηκαν πολλοί ναοί σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, και ασφαλώς και στην Πόλη, στην οποία λειτουργούν πέντε επιβλητικοί ναοί προς τιμήν του.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην παρουσία μεγάλου αριθμού προσκυνητών από την Ελλάδα, για τους οποίους εξέφρασε τη χαρά του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «Ο Πατριάρχης σας προσεύχεται αδιαλείπτως, ο πάνδωρος Θεός να ευλογή και να σκέπη τα ανά την οικουμένην τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, να τα οδηγή εις οδούς ευθείας και να χαρίζη εις αυτά την άνωθεν ειρήνην, την υπερέχουσαν πάντα νούν».

Νωρίτερα, τον Παναγιώτατο καλοσώρισε ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου. Στην ομιλία του και με αφορμή την πρόσφατη επέτειο από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου και στους σημαντικότερους σταθμούς κατά την 28ετή Πατριαρχία του. Ακολούθως, το έργο της Κοινότητας παρουσίασε ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Νικόλαος Καλαμάρης. Ο Παναγιώ-τατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά του προς τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού για την αφοσίωση και το έργο του, αλλά και προς τον εφημέριο του ναού, π. Αθανάσιο Μαμάση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Ν. Καλαμάρη και τους Επιτρόπους για την καλή διαχείριση των εκκλησιαστικών και κοινοτι-κών ζητημάτων.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο απερχόμενος πρέσβης της Ελλάδος στην ‘Αγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Ολεκσάντρ Γκαμάν, και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελ-λάδα.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε κατ’ ιδίαν ακρόαση στο Πατριαρχικό Γραφείο, στο Φανάρι, τον πρέσβη Πέτρο Μαυροειδή, τον οποίο και ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του προς τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας, και παρέθεσε επίσημο αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του.

Εξάλλου, το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι και η ανακαίνισή του».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν ο υπεύθυνος του ναού, Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, ο ‘Αρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της ΜτΧΕ Παντελεήμων Βίγκας και οι Τούρκοι αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν για την αναστήλωση του ναού, κατά τα έτη 2014-2017.

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του, στα ελληνικά και τουρκικά, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό έργο διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού Ναού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο κ. Μουρσέλ Σαρί, επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Πόλεως, καθώς και συνεργάτες της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, με τη συμβολή της οποίας κατέστη δυνατή η αναστήλωση και ανακαίνιση του ναού, καθώς και η έκδοση του βιβλίου, ο κ. Μαχίρ Πολάτ, νέος επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Μνημείων του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, ειδικοί επιστήμονες, ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής του ναού, Ηλίας Γιόφογλου, αλλά και πλήθος ομογενών και άλλων αλλογενών ορθόδοξων πιστών που εκκλησιάζονται στον ‘Αγιο Γεώργιο Πύλης Αδριανουπόλεως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στη Λεμεσό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για τα 1.400 χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Ιωάννη Ελεήμωνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: