Τσουνάμι αντιδράσεων από την εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Καταδικάζουν Η.Ε., Ε.Ε., Γαλλία, συστάσεις Ρωσίας

File Photo: Μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Τουρκία μεταβαίνουν στην Τουρκία για να προετοιμαστούν για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία στην πόλη Αζάς στα σύνορα Τουρκίας με Συρία, Συρία. EPA, STR




Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία με τους ηγέτες τόσο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και άλλων χωρών να ζητούν την διακοπή της επιχείρησης.

  • Έξαλλο είναι το αμερικανικό Κογκρέσο με τον πρόεδρο Ερντογάν, το οποίο, σύμφωνα με προειδοποιήσεις του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει “πολύ ακριβά” την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

“Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. “Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά”, πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τερματισμό της εισβολής ζητά ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε πριν λίγη ώρα, απόγευμα Τετάρτης, 9 Οκτωβρίου, τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

  • «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει κάποια ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» την Άγκυρα.

  • «Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτές ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις «παράνομες» εξορύξεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «από αυτήν την άποψη είμαι Κύπριος. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την Κύπρο».

  • Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες» αλλά «σημαντικές» καθώς αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η κατάσταση με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία που θα απασχολήσει επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει «ευνοϊκή» και «όχι γενναιόδωρη» άποψη. «Δεν είναι αυτοσκοπός η διεύρυνση, ωστόσο η ευρωπαϊκή οικοδόμηση βασίζεται στις κοινές αξίες», είπε ενώ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς, όπως είπε, «το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ευρωπαϊκή προοπτική επέτρεψαν να επιλυθεί μια σύγκρουση δεκαετιών».

Διεθνείς αντιδράσεις

Συνοπτικότερα, άλλες αντιδράσεις διεθνώς για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε πριν δύο ώρες ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία είναι οι ακόλουθες:

  • NATO: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.
  • Γερμανία: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.
  • Γαλλία: Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.
  • Ιταλία: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.
  • Δανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».
  • Ιράν: Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Ανήσυχος ο Εμανουέλ Μακρόν

Στο μεταξύ, ήδη από χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει “ιδιαίτερα ανήσυχος” από την προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, κατά τη διάρκεια συνάντησής τουμε την Τζιχάν Άχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

  • “Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές”, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των Αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη “γενική κινητοποίηση” και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε “αντίσταση” σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.

  • Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση: «Η Ολλανδία καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία».
«Καλούμε την Τουρκία να μην συνεχίσει στον δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», προστίθεται.

Τηλεφωνικές επαφές Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγη ώρα μετά την επίθεση, επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο επικεφαλής της Ρωσίας κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα.

  • Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Ria Novosti

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία [photos, live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: