Τρίτο “όχι” για αποφυλάκιση Παπαντωνίου: Παράταση κράτησης για έξι μήνες

File Photo: O πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, που προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Για τρίτη φορά το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκιση; υπό όρους του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για αυθαίρετη προφυλάκιση, υποστηρίζοντας ότι εκλείπουν όλοι οι λόγοι για να παραμείνει στη φυλακή.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε μάλιστα την  παραμονή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή, κάτι που  διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο κρίνει τον κατηγορούμενο για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων.

Το δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε άλλη μία αίτηση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού και αποφαίνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος αυτές τις ημέρες συμπληρώνει 12 μήνες προσωρινής κράτησης, πρέπει να συμπληρώσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης με τη συνέχιση της κράτησης του για ακόμη ένα εξάμηνο.

Ο κ. Παπαντωνίου καθώς και η σύζυγος του κ. Σταυρούλα Κουράκου, η οποία έχει αποφυλακισθεί, κρίθηκαν προφυλακιστέοι στις 23 Οκτωβρίου 2018 κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση ποσού περίπου 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, χρημάτων που κατά τη δικογραφία προέρχονται από δωροδοκία του πρώην υπουργού Άμυνας για την ανάθεση του έργου εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριο ανάδοχο, με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και το υπουργείο Εθνική Άμυνας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα παράνομα ωφελήματα που έλαβε από τον υποκατασκευαστή του έργου ο πρώην υπουργός, απεκρύβησαν σκόπιμα από το ζευγάρι μέσω λογαριασμών και κινήσεων εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο  Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρει:

«Στις 18/10/2019, ανακοινώθηκε απορριπτική απόφαση των δικαστικών Αρχών, για τρίτη συνεχή φορά, στο αίτημα για τον τερματισμό της αυθαίρετης προφυλάκισής μου. Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές Αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι “ύποπτος φυγής”.

Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: Παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

“Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου”.

Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:

“(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του». 

Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι”!

Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει.

Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων “μη εισέτι γνωστών λογαριασμών” για να “δικαιολογηθεί” η συνέχιση της προφυλάκισης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Με τον “Mr Novartis” Κωνσταντίνο Φρουζή ανοίγει ο κατάλογος της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: